3454 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Mercury Rising
En degraderet politiagent skal finde en autistisk dreng, og erfarer at de begge er i alvorlig livsfare.
PATRONOMUST DRENG

Film med autistisk tema:
Rain Man (1988)
Mercury Rising (1998)
Her i nærheden (2000)
Inspector Lewis: And the Moonbeams Kiss the Sea (tv) (2008)
Superbror (2009)

Denne i bund og grund meget banale actionthriller er interessant og skiller sig ud fra mængden af én årsag: Den autistiske dreng Simon menneskeliggør og blødgør det patronomsuste plot.

Uden denne meget interessante dreng, hvis evner og væremåde giver filmen et raffinement, ville "Mercury Rising" have været temmelig tynd.

Ublodige opgaver
Bruce Willis spiller (som så mange gange før) en politiagent, i denne film kaldet Art Jeffries, der er ved at falde lidt af på den, og efter at have optrådt "upassende" efter en væmmelig og unødvendig massakre, degraderes han til aflytningsopgaver samt opgaver af lignende ublodig karakter.

Art har ikke drømt om, at han igen kan komme i alvorlig livsfare, da han påtager sig opgaven at finde en bortbleven autistisk dreng, der har mistet sine forældre efter en koldblodig nedslagtning.

Skumle bagmænd
Men da Art først har fundet drengen, begynder det at gå op for ham, hvor truet han og drengen er, og hvorfor skumle bagmænd i dén grad er opsat på at få fat i dem.

Der er tale om et ubrydeligt kodesprog, som bureauet NSA ("No Such Agency") har kreeret til hemmelige formål. Men en dag får bureauet en opringning fra den 9-årige Simon. Han har brudt koden, som ved en fejl var skrevet ind i et opgavehæfte.

Nu arbejder superbagmanden Nicholas Kudrow på højtryk for at undgå, at andre vil få kendskab til episoden og koden, og mange meningsløse mord følger naturligvis i kølvandet på den magtfulde mand.

Autistisk temperament
Imens er Art kommet på lidt af en opgave, men han er fast besluttet på at beskytte drengen, lige meget hvor meget besvær det autistiske temperament måtte afstedkomme.

Stopfyldt med klichéer
"Mercury Rising" er stopfyldt med actionklichéer, som det er svært bare at trække på skuldrene ad. Alec Baldwins rolle er umanerlig væmmelig, og næsten alt hvad han siger og gør virker urealistisk.

Som nævnt udgør drengen Simon det mest positive ved filmen. Miko Hughes spiller fænomenalt den meget svære rolle. Bruce Willis' rolle er desværre alt for unuanceret, den er skrevet nøjagtig til ham, så han, uoriginalt nok, kan ligne sig selv fra de fleste tidligere action-roller, han har spillet.

Den rutinerede instruktør Harold Becker giver således, trods alle banaliteter, prøver på sit talent.
Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Mercury Rising

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
1998, USA, Action, 107 min
Dansk titel: Kodenavn Mercury
Instr: Harold Becker Prod: Brian Grazer, Karen Kehela  Manus: Lawrence Konner, Mark Rosenthal  Baseret på: romanen "Simple Simon" af Ryne Douglas Pearso  Foto: Michael Seresin  Klip: Peter Honess  Mus: John Barry  
Medvirkende:
Bruce Willis (Art Jeffries)
Miko Hughes (Simon)
Alec Baldwin (Nicholas Kudrow)
Chi McBride (Tommy B. Jordan)
Robert Stanton (Dean Crandell)
Peter Stormare (Stayes)
Kevin Conway (FBI Chief Lomax)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.