The Colditz Story (1955)

    Nazisternes såkaldt flugtsikre slot viser sig at være flugtindbydende for en lang række allierede fanger.


    DET FLUGTINDBYDENDE SLOT

    Film om Colditz-slottet:

    The Colditz Story (1955)

    Colditz (2005)

     

    Denne typisk britiske tongue-in-cheek-komiske krigsdramatisering af historien om det virkelige livs hullede, "flugtsikre" middelalderslot, Colditz, byder på lækre sort/hvide vinklinger på hverdagens små og store sejre for en lang række tilfangetagne allierede i nazisternes Tyskland, 1940.

     

    Filmens force

    Selve slottet og on-location optagelserne er filmens force, men langt det meste af de forudsigelige begivenheder er optaget i britiske studier. Fortællingen er – her 10 år efter verdenskrigen – helt klassisk vinklet ud fra et ønske om at portrættere primært britiske soldater som kloge og smarte... og nazisterne som snotdumme.

     

    Mere eller mindre kreative flugtforsøg

    De mange allierede soldater fra bl.a. Storbritannien, Polen og Frankrig er hver især i gang med at gruppere sig udi mere eller mindre kreative flugtforsøg, der ikke mindst involverer tunnelgravning, men også mere subtile ideer.

     

    Komikken i højsædet

    Den nervepirrende flugtforsøgs- og planlægningsnerve skal der graves dybt for at finde blot en flig af. Komikken er desværre i højsædet, ikke mindst ved konstant at dyrke aparte og skøre personager og understøtte deres ageren med fjollede toner (somme tider vulgært musikunderlagt) og udtalt gruppefis.

     

    Potentialet ligger lige for

    Kun i glimt er der bid i den fede præmis, og det ærgrer, når nu potentialet ligger lige for – lokaliteten, temaet, ondskaben, velviljen, mørket... og lyset for enden af tunnellen.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024