Colditz (2005)

  En lille gruppe allierede soldater holdes fanget af nazisterne på Colditz-slottet. Imens er der romantisk drama på hjemmefronten.


  KAOS BLANDT UDBRYDERKONGERNE

  Film om Colditz-slottet:

  The Colditz Story (1955)

  Colditz (2005)

   

  Stjernespækket britisk miniserie, der slår en (lidt for) stor bolledej op på en historisk baggrund. Nazisterne samler alle de allierede soldater, der har forsøgt at flygte fra andre fangelejre på det berygtede og angiveligt flugtsikre Colditz-slot.

   

  Små sprækker i fængslets mure

  Her følger vi en lille gruppe kammerater, der ihærdigt alligevel forsøger at forcere de små sprækker i slottets mure og undergrund for at komme ud i friheden. For Tom Hardys Jack Rose gælder det om at tænke hurtigt - hans dame Lizzie hjemme i London skulle nødigt gå til anden side.

   

  Beskidte metoder

  Miniseriens fire timers spilletid er nogenlunde ligeligt fordelt mellem fængselsdramaet på slottet og langdistancekærlighedsdramaet mellem Jack og Lizzie. Sidstnævnte bliver så meget mere betændt af, at Jacks tidligere soldaterkammerat Nicholas bager på Lizzie - ved hjælp af ret så beskidte metoder.

   

  Klaustrofobisk kloak-sekvens

  Klart mest pondus har sekvenserne i og omkring Colditz. Her opstår lækre - og ulækre - situationer, når flugtforsøgene eksekveres: Højdepunktet er utvivlsomt en teknisk fuldendt og meget klam, klaustrofobisk kloak-sekvens!

   

  Ikke i balance

  Miniserien finder aldrig et helt passende leje i balancen mellem sine to hovedhistorier. Det ene smitter lidt uheldigt af på det andet, og melodramaet bliver for slibrigt. Spillet er generelt pænt uden at glimre. Helt fra start er vi underkastet rigelige mængder sovset stemnings-underlægningsmusik.  Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2005, Storbritannien, Drama, Krig, Krigsdrama, Fængselsfilm, Historie, 240 min.

  Dansk titel: Colditz (tvs)
  Instr: Stuart Orme Prod: Stephen Smallwood Manus: Richard Cottan, Peter Morgan Foto: Gavin Finney Klip: David Yardley Mus: Richard Harvey