Blast (2000)

    Fire teenage-venner turer lidt formålsløst omkring. Inden de ser sig om, har de gjort noget så eftertrykkeligt i nælderne.


    TEENS MED HÅRET I POSTKASSEN

    Det er nærliggende at sammenligne denne nærved totalt glemte teenagekrimi med Rob Reiners Stephen King-filmatisering Stand by Me (1986), selvom de to film  slet ikke deler kvalitetsniveau. Men inspirationen fra førnævne hos manusforfatter og instruktør Martin Schenk er tydelig.

     

    Ene høne i kurven

    Gymnasieeleverne Ears, Jonesy, Schnetz og Corn danner firkløver i fritiden. Her er Ears ene høne blandt tre hormonelt pirrelige drenge, men hun ved godt, hvem hun vil have – derfor er der også levnet plads til en first time-scene. Men det er også den eneste "intimitet", Schenk reelt opnår med sin film. Den er nemlig generelt uklædeligt springende og savner fokus på de ellers rigtig fine takter.

     

    I nærbetjentens søgelys

    Snart kører det helt af sporet for de fire venner, og de havner i nærbetjentens søgelys... mistænkt for mord. Men det gør kun ondt værre, og én ulykke sker bare sjældent alene. Faktisk står de nu på spring i en spændingskurve, der er mere hormonelt ustyrlig end de fire teenagere til sammen.

     

    Fyldt med popsange

    Allerede under forteksterne forvarsles det indirekte, at dette bliver en film fyldt med (tidstypiske) popsange: Når funktionen Music Supervisor er krediteret allerede hér, er der som regel spartlet toner ud over det hele. Og det holder da også stik gennem "Blast"... Vi skulle jo nødig være i tvivl om, at dette er en "ungdomsfilm".

     

    Fint, men farveløst

    Fine, omend farveløse præstationer af såvel de unge som de mere etablerede navne, især Denis Arndt som den efterhånden hårdt prøvede sherif. Enkelte flotte optagelser af den vilde (bjerg)natur løfter den visuelle identitet en smule.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2000, USA, Drama, Krimi, Thriller, Teenagere, Bjerge på film, 88 min.

    Dansk titel: Blast
    Instr: Martin Schenk Prod: Zane W. Levitt, Mark Yellen Manus: Martin Schenk Foto: Troy Smith Klip: Troy Takaki Mus: Anthony Marinelli