Stand by Me (1986)

    Fire store drenge drager ud i ødemarken for at finde liget af en jævnaldrende dreng, som efter sigende ligger død i skoven.


    UNIKT SAMMENHOLD

    "Stand by Me" er Rob Reiners meget følte, betagende og kompakte filmatisering af Stephen King-novellen "Liget i skoven". Først og fremmest leverer de fire drenge i hovedrollerne fantastisk skuespil, og historien fortælles på en medrivende og enkel måde.

    Unikt sammenhold
    Da en lille bande på fire drenge i den tidlige pubertet hører, at en jævnaldrende dreng er meldt savnet, beslutter de sig for at pakke rygsækkene og vandre ud i området i et forsøg på at finde det formodede lig.

    Tunge tanker
    Drengene er vidt forskellige. Hovedpersonen Gordon er en stille og lidt tænksom dreng, der besværes af tunge tanker i forbindelse med, at hans storebror er død. Gordies bedste ven Chris er en robust, hjælpsom og begavet dreng, der har overskud og indsigt nok til at forstå de andres problemer, men som i virkeligheden selv tumler med ligeså tunge tanker.
     

    Fortumlet dreng

    Teddy er gruppens mest fortumlede dreng, der slet ikke kan finde et ståsted og som er uhyggeligt følsom og nærtagende. Han reagerer på den mindste form for modstand med vold og grove bandeord. Til sidst er der Vern, der er gruppens tykke, "dumme" dreng og (i hvert fald åndeligt) er temmelig underudviklet i forhold til de tre andre drenge.

    Langs jernbanen
    Disse fire vidt forskellige venner finder altså sammen omkring en spændende vandring langs jernbanen. Filmen beskriver mest drengenes indbyrdes opgør, deres problemer, diskussioner og skænderier.
     

    Et intenst opgør

    Men i ligeså høj grad sammenholdet. Dette leder os mod opdagelsen af liget og et intenst opgør med de noget større drenge, ledet af den rødhårede hårdkogte gut, Ace (i en stjernepræstation af Kiefer Sutherland).

    Stærkt centrum
    Begrebet "sammenhold" er filmens stærke centrum. Disse drenge holder sammen. Hvad får dem til det? Hvad får de ud af det? Hvorfor må disse drenge knytte sig til hinanden? - I Gordons tilfælde fordi forældrene er fraværende, efter at den elskede bror er død. Gordie knyttede sig tidligere meget til sin storebror, der i et par dobbelte flash backs beskrives som usædvanligt kærlig og omsorgsfuld.

    Vidunderligt livsbekræftende
    "Stand by Me" er fortalt på en vidunderligt livsbekræftende, intens og troværdig måde. Gordon, der nu er blevet voksen, sidder og tænker tilbage på sin lykkelige tid med barndomsvennerne.

    Jordforbindelse
    Stephen Kings historie, der hører til i den mere jordnære del af hans forfatterskab, formidles med tilsvarende jordforbindelse og med smuk inddragelse af naturen langs jernbanen.



    Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1986, USA, Drama, Coming of Age, Teenagere, Børn på film, Tog på film, 87 min.

    Dansk titel: Sammenhold
    Instr: Rob Reiner Prod: Andrew Scheinman, Bruce A. Evans, Raynold Gideon Manus: Raynold Gideon, Bruce A. Evans Baseret på: Stephen Kings novelle "Liget i Skoven" Foto: Thomas Del Ruth Klip: Robert Leighton Mus: Jack Nitzsche
    Priser
    • AAN - Bedste adopterede manuskript
    • GG-N - Bedste film
    • GG-N - Bedste instruktør