Escape from Alcatraz (1979)

  En gruppe fanger i det angiveligt flugtsikre Alcatraz-fængsel sætter sig for at gøre det umulie: At flygte.


  ULTIMATIV FÆNGSELS-SPÆNDING

  Instruktør Don Siegel og Clint Eastwood viste her endnu engang, at de kom overordentlig godt ud af det sammen. "Escape from Alcatraz" er en af Don Siegels bedste spændingsfilm – gennemarbejdet spændende og troværdig, opslugende fra start til slut.


  Det flugtsikre fængsel
  Clint Eastwood spiller den nyankomne fange Frank Morris, der har haft for vane at flygte fra alle tidligere fængsler, han har været indsat i. Derfor har man fået ham anbragt på Alcatraz – det stensikre fængsel på klippeøen midt i havet.

  Planlagt til mindste detalje
  Herfra kan han i hvert fald ikke flygte, tror man... Men der skal ikke gå lang tid, før Morris finder ud af, at en ventilationskanal i hans celle er omgivet af mørnet cement, der er lige til at pille væk, således at hullet kan gøres større. I spisesalen får han tre andre med på flugtidéen, og det hele bliver planlagt ned i mindste detalje.

  I de bedste hænder
  Filmen er også planlagt ned i mindste detalje. Når en film af denne kaliber lægges i hænderne på Don Siegel, kan den næppe være i bedre hænder. Alle fatter hurtigt sympati for Clint Eastwoods Frank Morris, der viser tegn på at være både handlekraftig og medmenneskelig.

  Brillant instrueret
  Filmens første time og ti minutter bruger Don Siegel på at karakterisere de forskellige indsatte og deres forhold i fængslet – brillant skildret og instrueret, og filmen indeholder ingen forudsigelighed eller irritationsmomenter.

  Stærke skyggevirkninger
  Der er lagt stor vægt på lyssætning og disses skyggevirkninger, hvilket giver en effektivt indelukket stemning. Følelsen af selv at være indespærret er omsluttende! Der hersker konstant en trykket stemning – det er fængslets atmosfære og de indsattes angst og håbløshed.

   

  Spændingsniveau på max

  Når vi når til klimaks – selve flugten – stiger spændingsniveauet endnu et par takker, og efterhånden bliver det decideret neglebidende. Filmen bygger på en sand historie, og flugten kan vel siges at være et mesterstykke. Det samme kan man sige om Don Siegels filmatisering.  Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1979, Action, Drama, Fængselsfilm, 112 min.

  Dansk titel: Flugten fra Alcatraz
  Instr: Don Siegel Prod: Don Siegel Manus: Richard Tuggle Foto: Bruce Surtees Klip: Ferris Webster Mus: Jerry Fielding