Into the Deep (2022)

    Da journalisten Kim Wall forsvinder efter at have været med om bord på opfinderen Peter Madsens ubåd, afdækkes en frygtelig sandhed gennem politiets efterforskning.


    RÆDSLEN I DYBET

    Nyere dansk kriminalhistories utvivlsomt mest omtalte og forbløffende sag er den om opfinderen Peter Madsens kortslutning: Da han langt om længe sætter sin hjemmebyggede ubåd i søen i august 2017, skal det nemlig vise sig, at han længe har gået med en skummel plan om at slå sin første passager ihjel.

     

    Rædslen i dybet

    Og dén passager blev så ganske tilfældigt den svenske journalist Kim Wall, der nysgerrigt skulle rapportere fra jomfrurejsen. Da ubåden er gået til bunds, begynder offentligheden langsomt, men sikkert at erfare, hvad der reelt er sket under havets overflade – og da politiet finder en torso i Køge Bugt, går rædslen op for alle.

     

    Ugerningen i perspektiv

    Den australske dokumentarist Emma Sullivan var allerede i 2016 blevet nysgerrig på fænomenet Peter Madsen, så hendes filmoptagelser begyndte altså før, Madsen førte sine morderisk bestialske planer ud i livet. Sullivan følger således Madsens ihærdighed i og udenfor laboratoriet på Refshaleøen, hvilket unægtelig sætter ugerningen i et meget tankevækkende perspektiv. Faktisk viser det sig, at politiet har kunnet bruge nogle af Sullivans optagelser fra laboratoriet i opklaringsarbejdet.

     

    Under huden

    "Into the Deep" går under huden, fordi det lykkes Sullivan at fange Madsen umiddelbart før mordet. Sågar samme formiddag har hun interviewet ham – og hans egen "epilog", hvor han udgyder sit spektakulære syn på en psykopats tankesæt, i dén tro, at kameraet ikke længere ruller, får de små hår til at rejse sig.

     

    Ekstremt selvhævdende

    Dokumentaren er således en nervepirrende og faktuelt udvidende kriminalrejse, der lykkes elegant og overbevisende i sin bedrift. Både Madsen selv og de personer, der var tæt på ham i hans daglige arbejde, er i fokus – men selvsagt er det morderen selv, der med sin ekstremt selvhævdende (tale)stil stjæler fokus, så det giver genlyd.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2022, Danmark/KortDok, Dokumentar, Krimi, Skibe på film, Biografi, 90 min.

    Dansk titel: Into the Deep
    Instr: Emma Sullivan Prod: Mette Heide, Emma Sullivan, Roslyn Walker Foto: Henrik Ipsen, Cam Matheson, Lars Skree Klip: Joe Beshenkovsky, Anders Refn Mus: Dickon Hinchliffe
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • SUNDANCE-N - Grand Jury Prize-nominering