Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story (2022)

    En ung mand begynder at udleve sine frygtelige fantasier og efterlader et spor af død, maltraktering og helvede efter sig.


    I HOVEDET PÅ EN SERIEMORDER

    Film og tv om Jeffrey Dahmer:

    Dahmer (2002)

    My Friend Dahmer (2017)

    Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story (2022)

    Conversations with a Killer: The Jeffrey Dahmer Tapes (2022)

     

    Virkelighedens seriemordere – og deres fuldstændig ufattelig bestialske ugerninger – er altid godt og salgbart stof, og et af de helt store uhyrer i dén "branche" var amerikaneren Jeffrey Dahmer, der primært i perioden 1989-1991 myrdede mindst 17 unge homoseksuelle mænd.

     

    Ambitiøst og vellykket

    Miniserien her giver sig ambitiøst og meget vellykket i kast med at kigge på Dahmer som person(lighed) og skuer tilbage på en opvækst præget af både svigt, pillemisbrug, alkoholisme og totale mangler på situationsfornemmelse. 

     

    17 mord

    Men episoderne dykker primært ned i Dahmers mord, nogle set både fra morderens og offerets perspektiv, andre mere "hurtigt overstået" for at få plads til hele porteføljen gennem ti afsnit. 

     

    Barske løjer

    Det er barske løjer, og der bliver kun lagt fingre imellem i forhold til at gå helt ind i materien, når Dahmer borer, smadrer, skærer og parterer. Her er vi trods alt sat i anden række, og mordenes anatomi opleves i lyde og slørede billeder.

     

    Ikke for sarte sjæle

    Men det er også slemt nok, og Dahmer-biografien er således slet ikke for sarte sjæle. Det er bestialsk og hårrejsende, særligt fordi det hele er baseret på virkelige hændelser, selvom man tror, det er løgn. 

     

    Ultraflot produktionsdesign

    I sit ultraflotte produktionsdesign, der ofte omfavner det ultra-grimme i form af Dahmers ulækre lejlighed, mormors kælder m.m., står "Dahmer" eklatant skarpt og fører sine tilskuere ind i en verden af ætsende klamhed.

     

    I ekstreme retninger

    At Dahmer var bøsse og udelukkende myrdede unge (ofte sorte) mænd udgør en fint, om end ikke særligt nuanaceret beskrevet side af en hverdag på vej i ekstreme retninger for den unge mand med den lidt drævende, apatiske måde at tale på.

     

    Det mørke sind

    Evan Peters portrætterer dygtigt det mørke sind i knoppen på Jeffrey Dahmer og får næsten et menneskeligt monster ud af sin rollefigur ved at dykke helt ned i lighedspunkterne med virkelighedens "forbillede". I rollen som faren er Richard Jenkins miniseriens anden eminent spillende.

     

    Lidt ubalanceret

    Hvor miniserien halter lidt, er i de afsluttende og "rensende" sidste afsnit, hvor perspektivet lidt ubalanceret pludselig bliver på ofrenes præmisser. Og her er karaktererne slet ikke funderet nok i helheden til at overtage hovedfokus. Generelt er underlægningsmusikken meget tilbagetrukket og ofte udeladt.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2022, USA, Krimi, Biografi, Drama, Homoseksuelt tema, Seriemordere, Teenagere, Fængselsfilm, Retssalsdrama, 534 min.

    Dansk titel: Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story
    Instr: Jennifer Lynch, Paris Barclay, Clement Virgo, Gregg Araki, Carl Franklin Prod: Lou Eyrich, Mathew Hart, Richard Jenkins, Regis Kimble, Todd Kubrak, Todd Nenninger, Reilly Smith Manus: Ian Brennan, Ryan Murphy, David McMillan, Reilly Smith, Janet Mock, Todd Kubrak Foto: Jason McCormick, John T. Connor Klip: Curtis Thurber, Stephanie Filo, Regis Kimble, Taylor Manson Mus: Nick Cave, Warren Ellis