Unsere Mütter, unsere Väter (2013)

  2. verdenskrig kommer til at ændre alt for en lille gruppe sammentømrede tyske venner.


  EN UMULIG KAMP

  Ud fra devisen, at melodrama fremmer forståelsen, serveres her en miniserie af historisk korrekte, men lovligt sovsede krigstraumer.

  2. verdenskrig raser. En lille flok tyskere - den ene jøde - er gode venner og har indgået en art venskabspagt for livet. Men så kommer krigen, og vennerne spredes for alle vinde.

  En umulig kamp
  De "racerene" af mændene havner i umulig kamp mod russerne, en af kvinderne bliver Florence Nightinggale på et tilstødende lazaret, mens en anden bliver sangfugl for en højtstående nazist med mulighed for karriere udi skønsang og dårlig smag.
   

  Krigen ændrer alt

  Kort sagt, krigen ændrer alt, og venskab, kærlighed og fjendskab kan aldrig blive det samme igen; hvis da ikke døden er indtruffet, inden videre udvikling overhovedet kan komme på tale.

  Svulstig stil
  Serien er meget svulstig i sin stil og sætter ikke nationaltraumets lys under en skæppe: De forskellige sider af nazismen skildres i heftige kamerature og med rigelig underlægningsmusik med strygergruppen på overarbejde. Når det er sagt, former serien et pænt troværdigt bånd mellem den lille gruppe venner på kryds og tværs af umulige kampe, i reel og overført betydning.

  Klichéerne stortrives
  Klichéerne stortrives og bliver i længden lovligt anmassende: Jøderne er meget jødiske, topnazisterne er meget topnazistiske og eksperter udi kunsten at være dumme svin. Kvinderne er meget kvindelige, hvis de da ikke, som den meget gebrokkent tysktalende polske pige på flugt, er klædt i herretøj – en anden kliché.

  Nazismens for- og bagsider
  Overordnet betragtet et udmærket tids- og krigsbillede, der vinder på en række fine skuespillerpræstationer og en malerisk gengivelse af nazismens oplevet fra flere sider.  Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2013, Tyskland, Krigsdrama, Action, Historie, 270 min.

  Dansk titel: Vores mødre, vores fædre
  Instr: Philipp Kadelbach Prod: Benjamin Benedict, Nico Hofmann, Jürgen Schuster Manus: Stefan Kolditz Foto: David Slama Klip: Bernd Schlegel Mus: Fabian Römer