A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master (1988)

    En barnemorder går igen og terroriserer en række levende unge skæbners mareridt i en grad, hvor helvedet bliver til virkelighed.


    VÅGNE MARERIDT, DER TAGER JORD MED

    Sammenhængende film:

    A Nightmare on Elm Street (1984)

    A Nightmare on Elm Street 2: Freddy's Revenge (1985)

    A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors (1987)

    A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master (1988)

    A Nightmare on Elm Street: The Dream Child (1989)

    Freddy's Dead: The Final Nightmare (1991)

    Wes Craven's New Nightmare (1994)

     

    Fjerde kapitel af "Elm Street"-franchisen fik finske Renny Harlin ved roret – i en af hans allertidligste Hollywood-produktioner. Resultatet er flot, overbevisende filmhåndværk i et meget tilfredsstillende produktionsdesign, men historien er ligeså tåbelig, som skuespillet er tamt.

     

    Død og begravet, eller...

    Den for længst døde og begravede barne-seriemorder Freddy Krueger "lever" igen i bedste velgående. Vel at mærke i en gruppe teenageres mareridt. Problemet er bare, at deres mareridt bliver til virkelighed, hvilket også koster flere af dem livet. Men måske har en ung kvinde alligevel fundet nøglen, der én gang for alle kan gøre det forbi med Krueger...

     

    Voldstøjende og sitrende

    Med sin evindeligt vold-støjende lyddesign- og musikside, der ikke levner et sekund til egen tankevirksomhed, udgør 4'eren halvanden times terror, det ikke er til at undslippe (med mindre filmen opleves hjemme, og der skrues helt ned for lyden). Det er lige hårdt nok, når den visuelle stil i forvejen er springende og sitrende. Hvad der holder dampen oppe, er den høje grad af teknisk professionalisme, der afføder en række virkelig flotte sekvenser. Blandt andet bliver begrebet vandseng redefineret, så det tager jord med.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1988, USA, Gyser, Fantasi, Thriller, Teenagere, Seriemordere, 93 min.

    Dansk titel: Søvnløse nætter
    Instr: Renny Harlin Prod: Robert Shaye, Rachel Talalay Manus: Brian Helgeland, Jim Wheat, Ken Wheat Foto: Steven Fierberg Klip: Michael N. Knue, Jack Tucker, Chuck Weiss Mus: Craig Safan