A Nightmare on Elm Street (1984)

  En afdød barneseriemorders ånd hærger en række teenageres hverdag. I virkeligheden kun i deres mareridt, men alligevel også i vågen tilstand.


  DET YDERST VÅGNE MARERIDT

  Sammenhængende film:

  A Nightmare on Elm Street (1984)

  A Nightmare on Elm Street 2: Freddy's Revenge (1985)

  A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors (1987)

  A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master (1988)

  A Nightmare on Elm Street 5: The Dream Child (1989)

   

  Wes Craven var utvivlsomt en af gysergenrens mere visionære nyskabere, og hans helt store gennembrud kom med dette særegne opus, der kastede en række efterfølgere af sig. I "A Nightmare on Elm Street" vækkes de allerværste mareridt til live for en række sagesløse teenagere.

   

  På banen igen...

  Det er barneseriemorderen Fred Krueger, der har meldt sig på banen. Han er godt nok for længst afdød, men hans ånd tager form som et kødflosset og skoggerleende lig, der ikke viger tilbage for et pigeskrig eller to. Men det mærkelige er, at drøm ligesom flyder sammen med virkelighed. Kan alle Kruegers ugerninger i virkeligheden bare slettes, hvis de implicerede vælger at give ham fingeren?

   

  Koger over af fortællelyst

  "A Nightmare on Elm Street" emmer – ja, nærmest koger over – af fortællelyst. Det er farvestrålende og præget af smittende idérigdom. I de bedste sekvenser opleves gyseren som tidløs i kraft af de særdeles flotte effekter. Og det er vel at mærke ganske mekanisk her anno 1984, før computerteknologien for alvor slog igennem.

   

  Bliver aldrig hårrejsende

  Mere problematisk for filmens genre-dna er, at gysene aldrig bliver hårrejsende. Det bliver ved det fascinerende, flot udførte. Musikken er og bliver den allerstørste killer, i og med at den dikterer samtlige stemninger filmen igennem. Det efterlader intet spillerum til at forme uhyggen indefra. Johnny Depp debuterer som hjertesmelteren Glen.  Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1984, USA, Gyser, Teenagere, Seriemordere, 91 min.

  Dansk titel: Morderisk mareridt
  Instr: Wes Craven Prod: Robert Shaye Manus: Wes Craven Foto: Jacques Haitkin Klip: Patrick McMahon; Rick Shaine Mus: Charles Bernstein