Final Account (2020)

    En dokumentarist opsøger en række meget gamle vidner til nazi-regimets rædsler... mens de endnu lever.


    SIDSTE VIDNEUDSAGN

    Nye perspektiver på meget velkendt stof. Eller rettere, lidt andre vinkler på naziregimets hærgen i 30'erne og 40'erne – som oplevet af primært de mænd og kvinder, der på den ene eller anden måde tjente Hitler i Det Tredje Rige.

     

    Aldrende nazister

    Dokumentaristen Luke Holland, der desværre selv døde et halvt år, før denne film fik premiere, går meget grundigt til værks i sin research. Det er lykkedes ham at finde frem til en lang række meget aldrende nazister, hvad enten de har lagt troen på ideologien bag sig eller stadig priser den, når de er langt oppe i 90'erne.

     

    Vidnesbyrd på rædslerne

    Således gives vidnesbyrd på rædslerne, som de udspillede sig under Hitler, og særligt efterhånden som de mange kz-lejre blev opført. Det er fascinerende stof, særligt fordi Luke Holland har fundet frem til stemmer og ansigter, vi ikke tidligere har set i oceanerne af dokumentarer om nazismen.

     

    En lidt tør skabelon

    Men fremgangsmetoden er også meget genkendelig dokumentarisme, der følger en fast og lidt tør skabelon – komplet med for meget stemningskaprende musik. Fremdriften ligger reelt udelukkende i personlighederne, der taler til Hollands eget primitive videokamera.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2020, Storbritannien, Dokumentar, Dokumentar: nazismen, Biografi, Historie, 94 min.

    Dansk titel: Final Account
    Instr: Luke Holland Prod: John Battsek, Luke Holland, Riete Oord Foto: Luke Holland Klip: Stefan Ronowicz Mus: Dirac Sea
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation