Final Destination (2000)

    En teenager på vej til ParIs får en følelse af, at flyet vil styrte ned. Han smides af flyet, mens de fleste af hans venner dør – i flystyrtet.


    RAFFINEMENT I STØJINFERNO

    Sammenhængende film:

    Final Destination (2000)

    Final Destination 2 (2003)

    Final Destination 3 (2006)

    The Final Destination (2009)

    Final Destination 5 (2011)

    Final Destination 6 (2022)

     

    Fascinerende teenager-thriller med gyserelementer: Den første "Final Desination"-film skyder på trods af åbenlyse overdrivelser og beyond believable-facetter ikke helt over mål. Hertil er herlighederne både godt skrevet og eksekveret.

     

    En alvorlig forudanelse

    Gymnasiedrengen Alex Browning er på vej med klassen til Paris, da han pludselig får en alvorlig forudanelse om, at deres fly vil styrte ned. Han sætter himmel og jord i bevægelse, og som resultat sættes han af flyet, hvor nogle af vennerne følger trop.

     

    En livsfarlig cyklus

    Få minutter efter, at flyet er lettet, eksploderer det, og alle ombordværende omkommer. Hvordan kunne Alex forudsige dette? Og – skal det vise sig – farerne er langt fra ovre. En uforklarlig konspiration sørger nu for, at de resterende venner dør en efter en. Kan Alex snyde denne cyklus?

     

    Kæk iscenesættelse

    Det kan lyde tumpet, men er egentlig ret vellykket i James Wongs kække iscenesættelse. Først og fremmest er det både forundrende og inciterende at følge de mange mystiske prøvelser for Alex og co. Det kræver nemlig snarrådighed og fysisk/matematisk begavelse af snyde døden.

     

    Komplet kvælende

    Så klarer man lidt lettere den komplet kvælende lydside, der er pumpet til bristepunktet med både kækt lyddesign og oceaner af outreret musik. Fortællingen bliver hermed undødvendigt overhektisk.

     

    Kræver en jernvilje

    I hvert fald kræver det en jernvilje fra tilskueren at finde et øjeblik til egen perspektivering. Udmærket spil fra de mange unge mennesker, der dog må sno sig mellem talrige klichéer – og i decideret kikset 2000-tøj: En kilde til stor underholdning i sig selv.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2000, USA, Thriller, Drama, Gyser, Teenagere, Fly på film, Katastrofefilm, 98 min.

    Dansk titel: Final Destination
    Instr: James Wong Prod: Glen Morgan, Craig Perry, Warren Zide Manus: Glen Morgan, James Wong, Jeffrrey Reddick Foto: Robert McLachlan Klip: James Coblentz Mus: Adam Hamilton, Shirley Walker