Autsajder (2018)

  Polen, sidst i 1980'erne. En kunststuderende ung mand bliver fængslet, fordi politiet beskylder ham for at distribuere ulovlige tryksager.


  INGEN VEJ UDENOM

  Afdæmpet, veldoseret og mådeholdent polsk fængselsdrama, der tager sit udspring inspireret af virkelige begivenheder fra Polen, sidst i 1980'erne. Her lever unge Franek det søde liv som kunststuderende, han har en dejlig kæreste og i det hele taget et mål med tilværelsen.

   

  Ingen kære mor

  Men det hele ændres brat, da han en aften (under udgangsforbud) passes op af to betjente på gaden. Franek bliver både beskyldt for at have malet skældsord i gaderne og for at distribuere ulovlige tryksager, der går imod regeringsmagten. Og selvom Franek er bedyrer sin uskyld, er der ingen kære mor: Han havner bag tremmer!

   

  Fire år bag tremmer

  Der er ingen vej udenom – overmagten har talt, og Franek må tage sin straf. Til at begynde med under nedværdigende forhold, men senere havner han blandt "ligesindede" systemkritikere. Verden derude har han dog mistet følingen med, og meget har forandret sig efter fire år bag tremmer.

   

  Uden store armbevægelser

  "Autsajder" fører tilskueren gennem en tidslomme i Polen, helt uden store armbevægelser. Først og fremmest udgør det næsten totale fravær af underlægningsmusik en base for ro, indsigt og indlevelse i de betændte begivenheder.

   

  Uskyldig ung mand

  Her præsterer unge Lukasz Sikora flot som Franek – den unge, uskyldige mand, der på mange måder tager sin straf uden at fare i nogen former for flint. Fængsels-æstetikken er simpel, men overbevisende. Iscenesættelsen er præget af ro, elegance og enkelhed. Filmfotografen Adam Sikora instruerer – han fotograferede bl.a. den højpotente Essential Killing (2010)  Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  2018, Polen, Drama, Historie, Fængselsfilm, 93 min.

  Dansk titel: Autsajder
  Instr: Adam Sikora Prod: Wlodzimierz Niderhaus Manus: Adam Sikora Foto: Tomasz Wozniczka Klip: Beata Walentowska Mus: Tymoteusz Bies
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation