Fences (2016)

  En sort mand bærer på stor bitterhed fra barndommen og har svært ved at lægge den fra sig. Faren er, at han giver den videre til dem, han burde elske.


  FILMET TEATER

  Skuespilleren Denzel Washingtons tredje film som instruktør er baseret på August Wilsons skuespil og er – alle sine gode takter til trods – desværre ikke meget andet end to timer og tyve minutters filmet teater.

  En dialogfilm
  "Fences" er en dialogfilm, der tromler Woody Allen flad fra første scene. Det er en skuespillerens film, hvor de helt store følelser svinger mellem glød og lys lue i scene efter scene.

  Flot tidsbillede
  Filmen giver et flot 1950’er-tidsbillede i en nøjagtig koreografi og er pænt fotograferet af danske Charlotte Bruus Christensen. Men uheldigvis er det en ringe trøst i en film, der opleves som ekstremt stillestående, og som ikke har de nødvendige kvaliteter i netop "det stilles kunst" til at kunne brænde igennem.

  Bitterheden bæres videre
  Washington spiller selv hovedrollen som skraldemanden Troy, der bærer på en enorm bitterhed fra barn- og ungdommen, som han ikke evner at ryste af sig. I stedet fører han bitterheden videre og er tilsyneladende ikke modtagelig for dybe følelser.

  Kollektivt trykket stemning
  I en tid, hvor sorte blev trådt på, krævede det sin mand ikke at lade sig trække mentalt med ned i dyndet, og filmen forsøger at tegne billeder af denne kollektivt trykkede stemning, dog uden meget held.

  Endeløse scener
  Scenerne i filmen opleves som endeløse og bider ikke nær så meget fra sig, som den alenlange liste af priser og nomineringer ellers burde vidne om. Viola Davis vandt både en Golden Globe og en Oscar for sit portræt af Rose, og Denzel selv nomineredes.

  En skuespillerens film
  Og det er da også som nævnt helt og holdent en skuespillerens film, hvor det udefra er nemt at lade sig dupere af den enorme grundighed, der igen fordrer indlevelse af de involverede. Det bliver dog aldrig til lys lue, men dør ud med gløderne.

  Abnormt overlang
  "Fences" opleves med sine næsten to en halv times spilletid som helt abnormt overlang. Til gengæld hjælper det meget, at lydbilledet stort set hele vejen igennem er roligt og stringent – og stort set uden underlægningsmusik.

  Filmet teater
  Den direkte teatralske overførsel fra skuespil til stor Hollywood-produktion fungerer ikke. Jo, måske hvis du er rigtig vild med teater – men så ville en tur på de skrå brædder umiddelbart give bedre mening.  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2016, USA, Drama, 139 min.

  Dansk titel: Fences
  Instr: Denzel Washington Prod: Todd Black, Scott Rudin, Denzel Washington Manus: August Wilson Baseret på: skuespil af August Wilson Foto: Charlotte Bruus Christensen Klip: Hughes Winborne Mus: Marcelo Zarvos
  Priser
  • AA - Bedste skuespillerinde (Davis)
  • AAN - Bedste film
  • AAN - Bedste skuespiller (Washington)
  • AAN - Bedste manuskript
  • GG - Bedste skuespillerinde (Davis)
  • GG-N - Bedste skuespiller (Washington)