The Guard (2011)

    En meget uortodoks irsk politimand danner umage makkerpar med en FBI-agent, da en større narkotikaring gæster udkants-Irland.


    FASCINERENDE SKÆV KOMIK

    Ultraskæv, irsk komik pakket ind i et krimiplot: "The Guard" er anderledes, uforudsigelig og i lange glimt ubetaleligt uortodoks. Men filmen holder ikke sin stil og sine personers aparte særheder hele vejen i mål, og det gør oplevelsen noget ujævn.

     

    Racistisk, sexistisk, nedladende

    Den udkants-irske politimand Gerry Boyle siger, hvad der passer ham - også selvom det både er racistisk, sexistisk og udtalt nedladende. Det får den sorte FBI-agent Wendell Everett at føle, da han gæster lokalområdet i forsøget på at optrevle en narkoring. De to kommer alligevel til at danne makkerpar, og måske kan det føre en art forsoning og forståelse med sig?

     

    Politisk ukorrekt

    Til at begynde med er det vanskeligt ikke at lade sig forføre af Boyle-typens bramfri fremfærd. Replikkerne lyner, og aldrig har vi set en så politisk ukorrekt politimand - vel at mærke på den lidt fede måde, ikke kun den korrupte.

     

    Overbevisende Gleeson

    Her lykkes Brendan Gleeson meget overbevisende i sin formidling af jeg-pisser-på-alle-betjenten, der ikke føler sig for god til hverken glædespiger, hårde stoffer eller ulovlig våbenbesiddelse. Der er også optræk til fine scener blandt de mange dygtige biroller, især når de første gang gør store øjne (og ører) i mødet med Boyle.



    Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2011, Irland, Komedie, Krimi, 96 min.

    Dansk titel: The Guard
    Instr: John Michael McDonagh Prod: Chris Clark, Flora Fernandez-Marengo, Ed Guiney, Andrew Lowe Manus: John Michael McDonagh Foto: Larry Smith Klip: Chris Gill Mus: Calexico
    Priser
    • GG-N - Bedste skuespiller (Gleeson)
    • BERLIN - Bedste debutfilm
    • SUNDANCE-N - Grand Jury Prize-nominering