Friday the 13th: A New Beginning (1985)

    En ung mand hjemsøges af sine traumatiske barnsomsoplevelser. Er seriemorderen fra dengang mon på spil igen?


    DEN TAVSE SERIEMORDER

    Sammenhængende film:

    Friday the 13th (1980)

    Friday the 13th Part 2 (1981)

    Friday the 13th Part III (1982)

    Friday the 13th: The Final Chapter (1984)

    Friday the 13th: A New Beginning (1985)

    Friday the 13th Part VI: Jason Lives (1986)

    Friday the 13th Part VII: The New Blood (1988)

    Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan (1989)

     

    Femte eventyr om den mystiske, tavse, skamferede, maske- og kedeldragtsklædte seriemorder Jason Voorhees burde egentlig slet ikke have Jason med i handlingen. Han blev nemlig kløvet midt ned igennem kraniet i slutningen af fjerde film.

     

    En bagatel

    Men sådan en bagatel behøver man ikke at skele til, når man skriver manuskript til en gyserfilm: Et par bøvede unge gutter graver selvfølgelig bare liget af Jason op i 5'erens anslag, og så sker der ting og sager. Denne opgravning bevidner 12-årige Tommy - hvorefter der klippes en brav håndfuld år frem i tiden.

     

    Traumerne driller

    Nu er Tommy havnet på et mentalt rehabiliteringscenter, hvor han skal forsøge at komme på fode sammen med andre unge. Men det er svært, når traumerne driller. Så da Jason dukker op igen, er det - til at begynde med - uvist, om det er drøm eller virkelighed...

     

    Tager sig pænt ud

    Nydeligt filmet og rigtig habilt spillet tager 5'eren sig egentlig rigtig pænt ud. Det helt nye i filmserien er, at der er levnet plads til en komisk veltimet sidehistorie, hvor absolut udkants-tossede mor med voksen søn er grelle eksempler på hjerneløst udskejende dumhed.

     

    Ingen overraskelser

    Stadig kommer påfaldende få (læs: ingen) af gysene som overraskelser. Snarere er gyserfilmen underholdende og teknisk velskabt skabelonarbejde. Med alt for meget underlægningsmusik af serie-hofkomponisten Harry Manfredini.



    Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1985, USA, Gyser, Thriller, Seriemordere, Teenagere, 92 min.

    Dansk titel: Fredag den 13. nr. 5 - Det begynder igen
    Instr: Danny Steinmann Prod: Timothy Silver Manus: Martin Kitrosser, David Cohen, Danny Steinmann Foto: Stephen L. Posey Klip: Bruce Green Mus: Harry Manfredini