The Devil's Playground (1976)

    På en australsk kostskole for store drenge kæmper både præster og elever mod livets kødelige fristelser.


    PÅ VEJ I LIVET

    Her er der en unik mulighed for at opleve en katolsk-drengekostskole-film, der ikke kredser om seksuelt misbrug og pædofili. Det er i sandhed en sjældenhed, og Fred Schepisis debutfilm er et fascinerende møde i endnu flere henseender.

     

    Et grundvilkår

    13-årige Tom er en blandt rigtig mange helt unge teenagere på en veldrevet australsk, katolsk drengekostskole. Men selv rettroende kan komme i tvivl – det er i sig selv ikke en kliché, men et grundvilkår. I Schepisis manuskript er denne tvivl serveret med både bittersødme, humoristisk distance og troværdighed.

     

    Tvivlen set fra to sider

    Og vi ser tvivlen fra to sider: Både hos de mange drenge, der er ved at blive til mænd – og hos kuldet af unge, såvel som ældre brødre/præster: Fælles står den store, frygtindgydende trussel, der hedder kødets lyst... hvilke præferencer og fortegn, den end måtte have.

     

    Undgår tunge klichéer

    Filmen er dybt charmerende, blandt andet fordi den helt undgår de tungeste klichéer – en decideret lettelse. I stedet får vi lov at dvæle ved de helt små detaljer og nuancer, og kommer således under huden på både rollefigurerne og deres sjæleligt-fysiske kvaler.

     

    Emmer af indlevelse

    Både børne- og voksenspillet emmer af indlevelse, underlægningsmusik er her ikke meget af – og der er en fint balanceret vekselvirkning mellem inde- og udelivet i og omkring den flotte, traditionsbundne skole og dens naturskønne omgivelser.



    Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1976, Australien, Drama, Teenagere, Coming of Age, 107 min.

    Dansk titel: The Devil's Playground
    Instr: Fred Schepisi Prod: Fred Schepisi Manus: Fred Schepisi Foto: Ian Baker Klip: Brian Kavanagh Mus: Bruce Smeaton
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation