The Place Beyond the Pines (2012)

  En dygtig motorcykelkører fristes over evne af at røve banker, og dét bliver en ung politimands udfordrende skæbne.


  SAMMENHÆNGSKRÆFTER

  Kontant afregning i $-sedler i form af spænding, der nærmest driver ned ad væggene. Men Derek Cianfrances film har en udtalt slagside, og kæntrer.
   

  En flygtig flamme

  Den talentfulde om end måske ikke nyhvæssede skuffeknivs-skarpe motorcykelkører, Luke, opdager i dén flække hvor han er med sit omrejsende tivoli, at han har en søn med en flygtig flamme.

  Livet ændres to gange
  Dette ændrer Lukes liv for første gang i filmen. Men den gamle flamme bor sammen med en anden mand, og Luke har ingen penge. Derfor fristes han, da en lokal eksbankrøver præsenterer let tjente penge-muligheden for ham. Snart har Luke penge, den anden ændring i hans liv, men bankrøverierne stiger ham til hovedet, og der er stor fare for, at det ender galt.

  Svulstig korruptionsskandale
  Politimanden Avery får Luke galt i halsen efter en hæsblæsende flugt, og nu følger vi hans oplevelser og følelser - indrammet af det lokale politikorps’ svulstige korruptionsskandale. Og så er der gået 15 år, og Averys og Lukes sønner er vokset til. Hvilken historie mon kan krydre filmens "tredje akt", tænker man. Og ganske rigtigt..

  Konstruerede sammenhænge
  De store sammenhænge i filmens manuskript er hér udeladt, men det kan godt afsløres, at der er tale om et konstruktionsarbejde, der bliver tiltagende slibrigt og langt fra klæder filmen.

  Sammenkædningsunivers
  Der er tale om et af disse for visse filmtypers typiske sammenkædningsuniverser, hvor den ene skæbne væves ind i den anden. Og i "The Place Beyond the Pines" afløser "akterne" hinanden i en sprød lige linje af hektisk vold & magt.

  Første del er bedst
  Afgjort bedst og mest vedkommende er den første historie, der har en behageligt underspillet Ryan Gosling i fokus. Herefter kammer filmen desværre over i det meget amerikanske og meget forudsigelige.

  Ligheder med "Magnolia"
  Det regner ikke med frøer som i, Magnolia (1999), men det er alligevel på sin plads i visse sammenhænge at sammenligne de to film med hinanden.

  Lækkert fotograferet
  "The Place Beyond the Pines" er en lækkert fotograferet film, der afgjort har sine øjeblikke af markant tiltrækningskraft. Men helhedsindtrykket er skuffende. Underlagt en meget tilstedeværende og fortærsket brug af den klassiske komponist, Henryk Goreckis, sorgfulde toner.  Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2012, USA, Drama, Krimi, Thriller, Børn på film, Teenagere, 140 min.

  Dansk titel: The Place Beyond the Pines
  Instr: Derek Cianfrance Prod: Lynette Howell, Sidney Kimmel, Alex Orlovsky, Jamie Patricof Manus: Derek Cianfrance, Ben Coccio, Darius Marder Foto: Sean Bobbitt Klip: Jim Helton, Ron Patane Mus: Mike Patton