Iron Sky (2012)

  På Månens gådefulde mørke side har nazister i al hemmelighed videreført deres storhedsvanvid og planlægger nu en invasion af Jorden.


  HELSKÆV HUMOR

  Sammenhængende film:

  Iron Sky (2012)

  Iron Sky: The Coming Race (2019)

   

  Herligt helskæv nazihumor, der appellerer til et rummeligt og tolerant publikum med Anden Verdenskrig på afstand.

  Aparte overraskelser
  Denne primært finsk-producerede crazy comedy er fuld af aparte overraskelser, der i de bedste scener former sund kluklatter, men som også ofte koger over i sin egen lille boble af opfindsomhedslyst.

  Skjulte nazister
  Et stykke ud i fremtiden begynder en hidtil ukendt månekoloni at røre på sig: siden 1945 har en lille samfund af nazister gemt sig på Månens mørke side, hvorfra de har forberedt sig på et angreb på Jorden.

  Men da to astronauter pludselig lander på Månen, stikkes en kæp i hjulet på planerne, særligt da den overlevende astronaut viser sig at være sort.

  Effektiv "arificering"
  Nazisterne forsøger nu ihærdigt (- og med overbevisende effekt!) at "arificere" den sorte amerikaner, så han kan bruges som kompagnon i den kommende færd mod Jorden.

  Et univers af skævhed
  Komplet med synthesizerudgaver af Wagner virksomme melodier rammes flere nazistiske klichéer fint og finurligt i et uforudsigeligt univers af skævhed.

  Drejet & fordrejet
  Manuskriptet byder på mange detaljer, der linker direkte til den virkelige verdens nazistiske historie, hele tiden drejet og fordrejet om filmens skønt manipulerende akse.

  Science fiction-tåger
  Skuespillerne har sans for den komisk/historiske dobbelthed, der i tågerne af science fiction-komedie former en art rablende vanvittig troværdighed.

  Det rablende vanvid
  Det rablende vanvittige tager ind imellem også overhånd. Filmen fungerer afgjort bedst i den første time. Herefter overtager og dominerer det kulørte i lidt for høj grad.  Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  2012, Finland, Tyskland, Australien, Action, Komedie, Farce, Science Fiction, 93 min.

  Dansk titel: Iron Sky
  Instr: Timo Vuorensola Prod: Oliver Damian, Teri Kaukomaa, Cathy Overett, Mark Overett Manus: Michael Kalesniko Foto: Mika Orasmaa Klip: Suresh Ayyar Mus: Laibach