Kid (2012)

  En syvårig dreng og hans storebror bliver ufrivillige kegler i de voksnes følelseskolde spil, efter at de har mistet deres mor.


  ØDELAGT MAGI

  Usædvanligt stærk og bevægende film: "Kid" tør gå langt under huden og gribe om roden til livet, smerten og længslen. Men det er også en film, der delvist ødelægger sin egen magi: musikken er en dræber.

  Deprimeret mor
  Syvårige Kid og hans storebror Billy bor sammen med deres alenemor på en gård. Det går rigtig skidt økonomisk, og moderen er stærkt deprimeret.

  Ingen plads til omsorg
  Da hun pludselig dør, havner drengene hos en tante og onkel, og opholdet bliver et mareridt i klaustrofobiske, troende og perfektionistiske rammer, hvor der under ingen omstændigheder er plads til omsorg - eller børn. Filmen beskriver den manglende børneempati slet og ret fremragende. Her er instruktør Fien Troch lykkedes flot med at trække al livet ud af barndommens magi.

  Følelsesforladte voksne
  De stærkeste scener smerter helt ind i marven. Når Kid står udtryksløs og magtesløs mellem håbløse, følelsesforladte voksne - og ingen tænker på at omfavne ham, trøste ham, passe på ham.

  Mageløse drenge
  De to drenge er mageløse fund. Formidlingen af den kvalte barndom lyner i deres øjne, og fortvivlelsen ved ikke at blive mødt af en eneste voksen former en depressiv destruktivitet.

  Anstrengt start
  Billederne på dette helvede står stærkt i deres minimalistiske kompositioner, som oftest fast kamera og spændende motiver. Denne narrative form er meget anstrengt i filmens første halve time: her forekommer hele konstruktionen påtaget, særligt når den voldsomt ødelæggende musik tages med.

  Én hjertelig omfavnelse
  Den sidste time er markant stærkere: musikken spiller en noget mindre rolle og i stedet er fokus på naturens egne lyde - vinden i birketræerne, Kid der ånder tungt i en af filmens eneste hjertelige omfavnelser.

  Smertende filmoplevelse
  "Kid" er en meget håbløs historie, komplet uden livgivende lys, om som sådan en krævende og smertende filmoplevelse. En film, der har så meget på hjerte og formidler det så flot, men smider to stjerner alene på musikken.  Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2012, Belgien, Holland, Tyskland, Psykologisk drama, Børn på film, 90 min.

  Dansk titel: Kid
  Instr: Fien Troch Prod: Antonio Lombardo Manus: Fien Troch Foto: Frank van den Eeden Klip: Nico Leunen Mus: Senjan Jansen
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation