Den kyske levemand (1974)

    En fabrikant vil have sin datter gift med hr. Bumbach, men det kræver, at han gør ham mere interessant - og det er svært!


    ABSOLUT NULPUNKT

    Her har man ment, at en teatersucces ville gøre sig mindst ligeså godt på film - og man tog gruelig fejl. John Price og Jørgen Ryg høstede masser af applaus, da de i 1973 spillede hovedrollerne på ABC Teatret, og "Den kyske levemand" er (stort set) en 1:1-affotografering af sceneoptrædenen.

     

    Et gran charme?

    Det kan godt være, at folk med udpræget duarder-blod i årerne kan finde et gran charme i denne "filmatisering", men det må alligevel med rette kunne hævdes, at selv den mest inkarnerede af slagsen vil få den vanskeligt i mødet med den Klaus Pagh-producerede farce.

     

    En kærlighedsintrige

    Plottet er centreret om en kærlighedsintrige i Skælskør anno 1912. Her vil John Prices bolchefabrikant Basse morderlig gerne gifte sin (i øvrigt rapkæftet selvstændige) datter væk til Jørgen Rygs forhutlet-lattervækkende bolcheansatte hr. Bumbach. Herfra glider forviklingerne, mens teaterbrædderne knirker.

     

    Samme kedelige teaterscene

    Det eneste, der er gjort for at løfte "Den kyske levemand" ind i en filmsammenhæng, er at optage nogle få etableringsskud og sekvenser i en antik bil på landet. 99 % af handlingen foregår på samme kedelige teaterscene - og så kan man nok regne ud af afledning fra det opstillede og overspillede univers er umulig.

     

    Overspiller til det usmagelige

    Alle spillerne overspiller til det usmagelige - komplet med ekstrem mimik og råbe-replikker. Helt frygteligt bliver makværket, da Ulf Pilgaard entrer scenen og manierer sig ud på meget, meget dybt vand i sit birollespil som Hans Berner. Det er næsten ikke til at bære.



    Anmeldt i 2020 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1974, Danmark, Komedie, Farce, 104 min.

    Dansk titel: Den kyske levemand
    Instr: Katrine Hedman, Werner Hedman, Hans-Christian Ægidius Prod: Klaus Pagh Manus: Hans Christian Ægidius Baseret på: skuespil af Franz Arnold og Ernst Bach Foto: Henning Kristiansen; Claus Loof; Rolf Rønne Mus: Bertrand Bech