Sorcerer (1977)

  Fire chauffører tager hårdt pressede en umenneskelig opgave: De skal fragte yderst sprængfarlig nitroglycerin gennem junglen.


  MARKANT UDSTØDNING

  Filmatiseringer af Georges Arnauds roman:

  Le salaire de la peur (1953)

  Sorcerer (1977)

   

  Selvom William Friedkin her ikke genindspillede Henri-Georges Clouzots mesterværk fra 1953 - men efter eget udsagn skabte sin helt egen version - kan man ikke undlade at sammenligne de to tilgange til det betændte plot i Georges Arnauds roman.

   

  Lastbiler på rollelisten

  Friedkins (voldsomt bekostede, men kommercielt floppende) fortolkning foregår i en mere nutidig (70'erne) verden, men det betyder ikke, at lastbilerne i filmen er ret meget opdaterede! En væsentlig del af rollelisten indtages nemlig af særdeles ramponerede lastbiler, der efter en hurtig klargøring skal fragte sprængstoffer gennem den sydamerikanske jungle.

   

  Fire uheldige helte

  Bag rattene sidder fire uheldige helte, heriblandt Roy Scheiders Scanlon. D'herrer melder sig - hårdt pressede af en penibel situation - som chauffører på en opgave, der næsten er dømt til at gå galt.

   

  Ekstremt sprængfarlig last

  De skal fragte en serie kasser med ekstremt sprængfarlig nitroclycerin. Vejene er ufremkommelige og decideret livsfarlige, og spændingen bliver ikke mindre af visheden om, at blot den mindste rystelse vil sende lastbiler og mænd i døden.

   

  Skub i hjulene

  Der skal gå en times tid, før der rigtig kommer skub i lastbilshjulene, og det oplever man som lige tanden for længe. Opbygningsfasen med præsentationerne af de fire meget forskellige chauffører er ganske enkelt for omstændig og politisk-moralsk ladet.

   

  Arbejder med adrenalinen

  Men det er afgjort værd at vente på det ovenfor beskrevne scenarie. Friedkin arbejder fænomenalt med adrenalinen, så spændingsopbygningen på det nærmeste kulminerer med et nyt klimaks hvert andet minut.

   

  Bred palet

  Sammenlignet med Clouzots original er "Sorcerer" dog et par tandremme mindre intens. Det skyldes ikke mindst, at der er mindre detalje og mere bred palet - og at lyddesign og (elektro-akustisk) underlægning i perioder er alt for anmassende. Bedst blandt skuespillerne er Roy Scheider, der forstår at fastholde frygten i sit ansigt.  Anmeldt i 2020 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  1977, USA, Mexico, Thriller, Drama, Eventyr, Biler på film, 121 min.

  Dansk titel: Frygtens pris
  Instr: William Friedkin Prod: William Friedkin Manus: Walon Green Baseret på: roman af Georges Arnaud Foto: Dick Bush; John M. Stephens Klip: Bud S. Smith Mus: Tangerine Dream
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • AAN - Bedste lyd