Riot in Cell Block 11 (1954)

  Et større oprør på et amerikansk fængsel afføder både gidseltagninger, nævekampe og forhandlinger med fængslets øverste ledere.


  OP MED NÆVERNE

  Periodisk stemningsmættet, men generelt for gumpetungt/melodramatisk fængselsdrama, serveret af Don Siegel, der 25 år senere gav os den fremragende Escape From Alcatraz (1979). Ganske kort inde i handlingen går det løs med det helt store oprør - heraf filmens titel - og det fyger gennem luften med møbler, øretæver og bandeord.

   

  Rådner op mellem murene

  For de indsatte i fængslet vil have bedre forhold. De rådner op mellem murene, og ingen lytter til deres krav. Måske bliver det anderledes nu. Personalet har i hvert fald ikke andre muligheder end at indgå i forhandlinger med fangerne, for som situationen er her og nu er alt kaos.

   

  Klassiske Siegel-dyder

  Filmfotograf Russell Harlan (Lust for Life (1956)To Kill a Mockingbird (1962)) vinkler lækkert i de velovervejede lyssætninger - alt sammen klassiske Don Siegel-dyder - men den sort/hvide og film noir-præsentable fotografering kan ikke alene fortælle den gode historie.

   

  Tung melodramatik

  Man oplever hurtigt, at den potentielt fængsels-fortættede historie drejer ud ad sideveje, hvor den mister sit fokus og i stedet dyrker en uklædelig og tung melodramatik, der tangerer det socialrealistisk korrekte. Allerede før filmens anslag præsenterer en tekst på skærmen os for en amerikansk fængsels-oprørs-kontekst, og anslaget beskæftiger sig dokumentarisk med diverse fængselsoprør (baseret på oprøret i 1952 i Michigan) og en decideret oprørsbølge fra USA.

   

  Maskulint oprør

  Det er svært at blive rigtig grebet af oprøret og dets maskuline struktur og krav om forbedringer. På trods af de troværdighedsskabende optagelser på Folsomfængslet i Californien løfter "Riot in Cell Block 11" sig aldrig rigtig mod højderne, hvilket en alt for anmassende underlægningsmusik også er med til at cementere.  Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1954, USA, Krimi, Drama, Fængselsfilm, 80 min.

  Dansk titel: Oprør i blok 11
  Instr: Don Siegel Prod: Walter Wanger Manus: Richard Collins Foto: Russell Harlan Klip: Bruce B. Pierce Mus: Herschel Burke Gilbert