Lust for Life (1956)

  Vi følger maleren Vincent Van Gogh fra han finder ud af, at han vil være billedkunstner, til han dør en smertefuld død.


  ET DRAMATISK KUNSTNERLIV

  I 1956 filmatiserede Vincente Minnelli Irving Stones banebrydende biografi om den ekstreme og vanvittige hollandske maler Vincent Van Gogh. Et stærkt og farverigt indblik i kunstnerens sene år og en vellykket indføring i Van Goghs arbejdsmetoder.
   

  Tidstypisk teatralsk

  Filmen er tidstypisk teatralsk, men maler - i overført betydning - et flot portræt af Van Gogh, ikke mindst i kraft af Kirk Douglas' flotte præstation. Man føler dog, at portrættet af kunstneren kunne have stået væsentlig stærkere og med langt flere følelser indblandet, hvis vi var blevet præsenteret for hans baggrund og opvækst i stedet for at dumpe ned i hans liv, ganske få år før hans død.

  Vanvid i farver
  Fra de første mange sort/hvide skitser og tegninger opfordres Van Gogh af en ældre fætter til at male i farver, og det bliver begyndelsen til den helt store passion for den produktive maler. Men det er så godt som umuligt at få ordnede forhold at male under, og økonomien er rædselsvækkende dårlig. Faktorer der konstant stresser og presser den i forvejen uligevægtige Van Gogh.
   

  Afsindigt temperament

  Van Gogh introduceres en dag for maleren Paul Gauguin, og de to bliver så gode venner, at de beslutter sig for at arbejde og bo sammen med base i en nydeligt beliggende villa. Men Van Goghs afsindige temperament tager overhånd, og endnu engang må han sande, at ingen kan holde ud at være i nærheden af ham.

  Kunsten i bredformat
  Vincente Minnellis iscenesættelse er præget af en tydelig kærlighed til og forståelse for Van Gogh og hans kunst, og både kunstneren og hans malerier er behandler med værdighed og forstand.
   

  200 originale værker

  Det lykkedes Minnelli at fotografere flere end 200 af Van Goghs originale værker ved at opsøge et hav af ejere over hele kloden - vel at mærke uden at beskadige de kostbare værker ved brug af kunstigt lys.
   

  Et enormt indblik

  Talrige gengivelser giver et enormt indblik i Van Goghs produktion og kunstneriske udvikling, og stillbillederne af malerkunsten kommer i små klynger i tilpas afgrænsede dele af filmen. Anthony Quinn vandt en oscar for sin strålende birollepræstation som Paul Gauguin.  Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1956, USA, Biografi, Drama, 122 min.

  Dansk titel: Lust for Life
  Instr: Vincente Minnelli Prod: John Houseman Manus: Norman Corwin Baseret på: roman af Irving Stone Foto: Russell Harlan, Freddie Young Klip: Adrienne Fazan Mus: Miklós Rózsa
  Priser
  • AAN - Bedste skuespiller (Douglas)
  • AA - Bedste birolleskuespiller (Quinn)
  • AAN - Bedste adopterede manuskript
  • AAN - Bedste Scenografi
  • GG - Bedste skuespiller (Douglas)
  • GG-N - Bedste film
  • GG-N - Bedste birolleskuespiller (Quinn)
  • GG-N - Bedste instruktør