Palindromes (2004)

  En 13-årig pige er fast besluttet på at blive gravid, men hendes forældre sætter sig imod, og pigen går egne veje.


  SYRE-SOLONDZ

  Som om ikke Todd Solondz' film var syrede og grænsesøgende nok i forvejen blæses man her bagover af en historie og formidling af de helt ekstraordinært skæve. Vi præsenteres for 13-årige Aviva (hendes navn er et palindrom, dvs. at det staves ens forfra og bagfra).

   

  Gravid for enhver pris

  Avivas eneste mission i livet synes at være at blive gravid. Og det lykkes hende da også - til stor fortrydelse for hendes forældre, der må grave dybt i posen for at få teenageren overtalt til en abort. Herefter går Aviva egne veje (ind i en drømmeverden måske?). I hvert fald er der en hel del forskellige og efterhånden mere eller mindre voksne, der spiller Aviva.

   

  Total mangel på respekt

  Beundringsværdigt kendetegnende ved Solondz' film er deres totale mangel på respekt for både krænkelses- og korrekthedskultur. Der er næsten altid elementer af det totalt politisk og menneskeligt ukorrekte med - således også i "Palindromes", der ad flere omgange går direkte i flæsket på pædofili og drejer emnet rundt et par gange.

   

  Masser af skæve eksistenser

  Masser af skæve eksistenser gør deres entré, særligt i mødet med den godhjertede Mama Sunshine, der samler på alle mulige udstødte typer i et galleri, der spænder fra autisten til den armløse dværg. Igen fra Solondz' side uden at skele til, hvad man "må" vise på film, særligt i USA.

   

  Tålmodighed lønner sig

  Det er ikke en film for enhver smag - det ligger næsten i ovennævnte beskrivelser. Men også rent forløbsmæssigt er "Palindromes" vanskeligt tilgængelig og kræver sin tålmodighed. Man kan roligt sige, at man bliver belønnet, hvis man tør gå med ind i mørket.

   

  Gennemgående tema

  Overordnet set med fint skuespil, der dog aldrig helt når at blive kørt i stilling til de absolut funklende præstationer. Musik er der heldigvis ikke ret meget af - mest iørefaldende er det gennemgående sarte sangtema.  Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2004, USA, Drama, Komedie, Børn på film, Teenagere, 100 min.

  Dansk titel: Palindromes
  Instr: Todd Solondz Prod: Mike S. Ryan, Derrick Tseng Manus: Todd Solondz Foto: Tom Richmond Klip: Mollie Goldstein; Kevin Messman Mus: Nathan Larson