Hell and High Water (1954)

  Et hold videnskabsmænd skal i en japansk ubåd forsøge at forebygge et kommunistisk plot mod USA under Den Kolde Krig.


  STIVBENET KOLDKRIGSACTION

  End ikke CinemaScope, Technicolor og Oscar-nominerede visuelle effekter kan højne denne koldkrigs-thriller ret meget over ubådens møde med vandskorpen. Ganske vist er der gode takter i netop fotograferingen, men der er godt nok ikke mange sild i søen, når det kommer til spænding og troværdighed.

   

  3. verdenskrig?

  Richard Widmarks amerikanske kaptajn Adam Jones hyres som ubådschef på en mission, der med lidt held kan forebygge et kommunistisk plot mod USA under Den Kolde Krig - og hermed undgå 3. verdenskrig. Med ombord er både unge og aldrende professorer og specialister, men scoopet - i hvert fald for alle de piftende mænd ombord - er den kvindelige franske ekspert Denise Montel.

   

  Under stok og sten

  Nu går det ellers under stok og sten (det meste af filmen udspiller sig under bølgen blå) - uden at der sker ret meget andet end flirts op ad nævnte Denise Montel, og hist og her lidt potentiel krigsstemning. Men reelt finder "Hell and High Water" aldrig det klimaks, som plottet ellers lægger op til.

   

  Uudnyttet klaustrofobisk potentiale

  Samuel Fuller instruerer med vanlig flair for sprøde kameravinklinger, men potentialet i ubådens klaustrofobi er uudnyttet. Her er CinemaScope-formatet måske mindre velvalgt, hvorimod det kommer til sin ret primært i de flotte billeder af efterkrigs-storbyer, som vi får et (alt for) kort vue ud over i filmens begyndelse.

   

  Stift og manieret

  Richard Widmark og Bella Darvi spiller begge temmelig stift og manieret (særligt sidstnævnte brænder ikke igennem - men hun modtog en Golden Globe for bedste lovender debutant.) Alfred Newmans dramatiske underlægningsmusik er helt som ventet i den anmassende styrke.  Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  1954, USA 103 min.

  Dansk titel: Atomforsker forsvundet
  Instr: Samuel Fuller Prod: Raymond A. Klune Manus: Jesse Lasky Jr., Samuel Fuller Foto: Joseph MacDonald Klip: James B. Clark Mus: Alfred Newman
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • AAN - Bedste visuelle effekter
  • GG - Bedste lovende debutant (Darvi)