Hell and High Water (1954)

    Et hold videnskabsmænd skal i en japansk ubåd forsøge at forebygge et kommunistisk plot mod USA under Den Kolde Krig.


    STIVBENET KOLDKRIGSACTION

    End ikke CinemaScope, Technicolor og Oscar-nominerede visuelle effekter kan højne denne koldkrigs-thriller ret meget over ubådens møde med vandskorpen. Ganske vist er der gode takter i netop fotograferingen, men der er godt nok ikke mange sild i søen, når det kommer til spænding og troværdighed.

     

    3. verdenskrig?

    Richard Widmarks amerikanske kaptajn Adam Jones hyres som ubådschef på en mission, der med lidt held kan forebygge et kommunistisk plot mod USA under Den Kolde Krig - og hermed undgå 3. verdenskrig. Med ombord er både unge og aldrende professorer og specialister, men scoopet - i hvert fald for alle de piftende mænd ombord - er den kvindelige franske ekspert Denise Montel.

     

    Under stok og sten

    Nu går det ellers under stok og sten (det meste af filmen udspiller sig under bølgen blå) - uden at der sker ret meget andet end flirts op ad nævnte Denise Montel, og hist og her lidt potentiel krigsstemning. Men reelt finder "Hell and High Water" aldrig det klimaks, som plottet ellers lægger op til.

     

    Uudnyttet klaustrofobisk potentiale

    Samuel Fuller instruerer med vanlig flair for sprøde kameravinklinger, men potentialet i ubådens klaustrofobi er uudnyttet. Her er CinemaScope-formatet måske mindre velvalgt, hvorimod det kommer til sin ret primært i de flotte billeder af efterkrigs-storbyer, som vi får et (alt for) kort vue ud over i filmens begyndelse.

     

    Stift og manieret

    Richard Widmark og Bella Darvi spiller begge temmelig stift og manieret (særligt sidstnævnte brænder ikke igennem - men hun modtog en Golden Globe for bedste lovender debutant.) Alfred Newmans dramatiske underlægningsmusik er helt som ventet i den anmassende styrke.



    Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1954, USA, Action, Eventyr, Skibe på film, 103 min.

    Dansk titel: Atomforsker forsvundet
    Instr: Samuel Fuller Prod: Raymond A. Klune Manus: Jesse Lasky Jr., Samuel Fuller Foto: Joseph MacDonald Klip: James B. Clark Mus: Alfred Newman
    Priser
    • AAN - Bedste visuelle effekter
    • GG - Bedste lovende debutant (Darvi)