Krummerne 2 - Stakkels Krumme (1992)

  12-årige Mads Krumborg foretager krumspring udi det forestående voksenliv med kærlighed, kildevand - og et par banditter, der gerne vil kidnappe ham.


  INSPIRATION LIGHT

  Sammenhængende film:

  Krummerne (1991)

  Krummerne 2 - Stakkels Krumme (1992)

  Krummerne 3 - Fars gode idé (1994)

   

  Midterbarnet i 90'ernes Thøger Birkeland-filmatiseringer om familien Krumborg er, sagt på jysk, ikke så ringe endda. Det tyndbenede plot er nemlig serveret med masser af glimt i øjet, inspirerede skuespillere og et herligt flow, der gør de fjollede små og store personligheder ganske tilforladelige.

   

  Det dér med kærligheden...

  Mads Krumborg, kaldet Krumme, trives i det store og hele i sin kærlige kernefamilie, men har problemer med det dér med kærligheden. Hver gang, han forsøger at gøre kur til Yras, går det galt for ham. Og så hjælper det heller ikke, at de to kriminelle Boris og Ivan gentagne gange stikker af fra fængslet for at forsøge at kidnappe Krumme.

   

  Uhøjtidelig omgang

  Sideløbende lærer Krumme at ride af selveste Ove Sprogøe - så han i bedste Morten Korch-stil kan redde ære og det halve kongerige hen imod slutningen af filmen (=ikke histroiens stærkeste indspark). Hvor "Krummerne 2" først og fremmest henter sin charme er i den uhøjtidelige omgang med helte- og skurkeklichéer - og i en næsten hele vejen igennem synkroniseret skuespillerstab, fra børn til voksne.

   

  Forfriskende røverpar

  I den kuriose ende af birollegalleriet kan man opleve Buster Larsen - i dennes sidste rolle- som viceværten Svendsen. En sød og jordbundet præstation, og tilmed med et rørende solosang- og klavernummer i det fri. Peter Schrøder og Jarl Friis-Mikkelsen er endnu engang forfriskende som røverparret Boris og Ivan (særligt Friis-Mikkelsens barnlige glæde ved fængselslivet er skøn.) Laus Høybye stråler af ægthed i en fascinerende naturlig Krumme-optræden.

   

  Over plathedsgrænsen

  Vi er selvfølgelig ikke vidner til stor filmkunst, men det er kunst at hæve Krumme-historiefortællingen over plathedsgrænsen, som den første film i serien lænede sig kraftigt op ad. Musikken står Shubidua-Michael Hardinger for i samarbejde med Rasmus Schwenger. Som underlægning ganske i tråd med det letløbende - og i meget vid udstrækning medforklarende til stemninger filmen igennem.  Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024