Silent Tongue (1993)

  En ung mand er i bundløs sorg over tabet af sin indianske kæreste. Han bliver hjemsøgt af hendes lig, mens hans far forsøger at få ham til fornuft.


  BUNDLØST RINGE

  Skuespilleren Sam Shepard (1943-2017) instruerede to film i karrieren, hvor western-gyseren "Silent Tongue" blev den sidste. Og det er godt nok en bundsløst ringe film, som man har virkelig vanskeligt ved at udstå - trods den beskedne halvanden times spilletid.

   

  Stærke navne

  Shepard skrev selv manuskriptet, og filmen var to om at nå biograferne i USA. I mellemtiden var en af River Phoenix, der spiller en tåbelig birolle, død af en overdosis, og i det hele taget har det nok ikke været et filmprodukt, folk stod i kø for at komme ind og se - trods stærke navne på rollelisten.

   

  Bundløst sørgende

  Udkants-USA, 1873. Phoenix' Talbot Roe er i bundløs sorg over tabet af sin indianske kæreste. Hendes lig ligger i et træ, men Roe kan ikke få sig selv til at brænde det. I stedet hulker og sulter han sig halvt fordærvet. Indtil kæresten begynder at hjemsøge ham som et spøgelse.

   

  Forfald på flad mark

  I kulissen forsøger Roes far at gøre noget ved sønnikes forfald. Så han sørger for at kapre den afdødes søster: De to ligner til forveksling hinanden. Måske kan sønnen i sit vanvid overbevises om, at kæresten alligevel ikke er død?

   

  Ufokuseret historie

  Det er i grundrids en forsøgsvis gengivelse af Shepards meget ufokuserede historie. Rigtig meget af "handlingen" - ja, man kan godt tillade sig at sætte den i gåseøjne - er reelt fyldstof, centreret om indianerkvindernes far og bror, der driver et omrejsende teater. Her får vi uendelig lange og uvedkommende seancer fra teaterforestillingerne.

   

  Habil fotografering

  Reelt er eneste kilde til antydningen af fascination at hente i Jack Conroys habile fotografering. De endeløse, flade vidder rummer en pæn portion drømmende mystik. Men Shepard synes heller ikke rigtig interesseret i den visuelle gennemslagskraft. Hele herligheden drukner således i overspil og manieret overdrivelse.

   

  Ringe niveau

  Patrick O'Hearn har begået et ganske nydeligt musikalsk hovedtema, men undervejs kammer underlægningen over i en mærkværdigt billigt-elektronisk mudren, der kun forstærker filmens i forvejen hjælpeløst ringe niveau.  Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1993, Frankrig, Holland, Storbritannien, USA, Drama, Western, Gyser, Mystik, 102 min.

  Dansk titel: Silent Tongue
  Instr: Sam Shepard Prod: Ludi Boeken, Carolyn Pfeiffer Manus: Sam Shepard Foto: Jack Conroy Klip: Bill Yahraus Mus: Patrick O'Hearn