Ladyhawke (1985)

  En lommetyv undslipper med nød og næppe sin hængning, kun for at havne i en umulig forelskelse, der involverer en transformation til ulv om natten.


  HØJT BELAGT

  Magisk flot fotograferet af Vittorio Storaro, men ungdomseventyrfilmen "Ladyhawke" drukner bogstavelig talt sig selv i malplaceret komik og en utålelig underlægningsmusik.

  Potentielt forfriskende
  Middelalder-set up’et er ellers potentielt forfriskende og kunne have sat dagsordenen i en mere begavet iscenesættelse.

  Agil & snarrådig
  Den unge Gaston er med nød og næppe undsluppet sin hængning. Han er lommetyv men heraf også svært agil og snarrådig. Snart er han på flugt og render ind i den hemmelighedsfulde Navarre, der har et helt særligt forhold til en høg.

  En umulig forelskelse
  En umulig forelskelse opstår, da Gaston møder Isabeua: det hele ender i en forbandelse, hvor han bliver ulv om natten, og hun en høg om dagen.

  Forbandelsen må brydes
  Hvis ikke de bryder forbandelsen, vil de aldrig kunne danne par i menneskeskikkelse - og da de jo frygtelig gerne vil det, så må de i arbejdstøjet.

  Komik & musik dominerer
  "Ladyhawke" fungerer hverken som ungdoms- eller eventyrfilm. Der er ganske enkelt ikke brændstof nok på tanken, og troværdigheden knækker meget hurtigt i takt med, at komik og musik bliver dominerende.

  Malplaceret Broderick
  Så er det ikke nok, at fotograferingen er en nydelse. Matthew Broderick er underligt malplaceret som Gaston, der ofte taler højt med sig selv og vorherre i påtagede kluklatterfrembringende sentenser.

  En snert af ægthed
  Så er der lidt mere saft i Rutger Hauers rolle, ligesom Michelle Pfeiffer i de bedste scener udstråler en snert af ægthed i den dyrisk feminine kombi.

  I særklasse en dræber
  Andrew Powells filmmusik er i særklasse en dræber: helt fra første færd sætter den sig på hele filmen og er både svulstig, grim og helt ude af trit med handlingen i øvrigt.

  Tabt på gulvet
  Det er generelt en ærgerlig konstatering, at "Ladyhawke" taber alt på gulvet tidligt i filmen i stedet for at bygge klogt på historien med det grundlæggende eventyrlige potentiale.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1985, USA, Eventyr, Drama, Dyr på film, 121 min.

  Dansk titel: Ladyhawke
  Instr: Richard Donner Prod: Richard Donner, Lauren Shuler Donner Manus: Edward Khmara, Michael Thomas, Tom Mankiewicz, David Webb Peoples Foto: Vittorio Storaro Klip: Stuart Baird Mus: Andrew Powell
  Priser
  • AAN - Bedste lyd
  • AAN - Bedste lydeffektsklipning