Mazurka på sengekanten (1970)

  En kejtet lektor på en kostskole for drenge og unge mænd har mulighed for at blive skolens rektor. Men kun hvis han forlover eller gifter sig først.


  SENGEKANT MED KANT

  Sammenhængende film:

  Mazurka på sengekanten (1970)

  Tandlæge på sengekanten (1971)

  Rektor på sengekanten (1972)

  Motorvej på sengekanten (1972)

  Romantik på sengekanten (1973)

  Der må være en sengekant (1975)

  Hopla på sengekanten (1976)

  Sømænd på sengekanten (1976)

   

  Helt tilforladeligt og kun til kanten af sengen: Den første sengekantsfilm har langt mere reel folkekomisk tyngde og er langt mindre diller/babs-udflydende end sine efterfølgere, og der er rent faktisk en historie med både sans og samling!

   

  Tæt på at præstere

  Ole Søltoft er så tæt på at præstere, som det er ham teknisk muligt, og der opstår en række morsomme scener ud af hans klassisk ur-kejtede type, komplet med nørdede fald-ned-briller og betuttet ungkarle-naivitet. Sidstnævnte særligt udi kunsten at omgås kvinder.

   

  Overraskende ferm

  Han har relativt fine udfoldelsesmuligheder i denne sengekantshistorie, der i det hele taget er overraskende ferm. Axel Strøbye er behageligt nedtonet i sin stilede rektorrolle, og der er flere fine små præstationer og situationsbeskrivelser blandt kostskolens drenge.

   

  Lidt babs og nutte

  Erotikken er begrænset til lidt babs og nutte og en adræt semi-stripper, der vrider sig for den sagesløse Søltoft. Kostskole-teenageren Christoffer Bros selv-evaluerende udbrud: Hvad gør man med et menneske, der ikke har andet i hovedet en bier og blomster?, siger nok en del om den nedtonede og uskyldige tone i filmen.

   

  Tilpas lummer

  Ole Høyers musik er sædvanen tro tilpas lummer, denne gang tillige med et særdeles iørefaldende (velskrevet) hovedtema, der ledager det luksuriøse anslag. Der er fine takter i Erik Wittrup Willumsens fotografering, der i hvert fald er betagende rolig og med blik for detaljerne.

   

  Tilforladelig underholdning

  Nogen stor historie er "Mazurka på sengekanten" så absolut ikke, men set i sengekants-perspektivet udgør dette første epos så afgjort halvanden times både hæderlig og tilforladelig underholdning, hvor de etablerede skuespillere tilmed ikke gør sig helt til grin.

   

  Pressen skrev:

  Den danske presse var her i mødet med den første sengekantsfilm generelt temmelig positive: Overskrifterne lød bl.a. "Ubehændighed", "Festlig - men fræk", "Dansk humørperle", "En lille sjofert", "Festlig porno", "Positiv overraskelse", "Sjov og uskyldig", "Dansk underholdningsfilm af den bedre slags" og "Soya-novelle tabt på gulvet".  Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024