Det begyndte ombord (1937)

  To unge mennesker mødes ombord på Amerikafærgen, på vej hjem mod København. Men hjemme starter forviklingerne.


  KLASSISK 30'ER-FARCE

  Ikke nogen helt ueffen Arne Weel-film, og i hvert fald svært energisk og fortællelysten – på de tynde præmisser, historien nu engang er skrevet. Vi begynder ombord på Amerikafærgen, hvor Peter Malbergs forfatter Peter Strøm møder Gull-Maj Norins indtagende Else Fischer.

   

  I underholdningens tjeneste

  Snart lægger færgen til kaj i København, og forviklingerne følger prompte med. Det varer ikke længe, før en urklassisk 30'er-fortællestruktur tager over, og tempoet stiger i samme takt som overdrivelserne – i underholdningens tjeneste.

   

  200 sider på seks dage

  Nu bliver det centrale drama et væddemål mellem Peter Strøm og en konkurrerende forfatter – og Else Fischer-bejler – Henrik Bentzons Fritz Faber. Den af forfatterne, der lykkes med at skrive en roman på 200 sider på seks døgn, vinder en større sum penge. Og Elses hjerte, skal det vise sig!

   

  Pift til løjerne

  Som pift til løjerne dukker en væmmelig forbryder pludselig op. Der er tale om den meget farlige Henning Sørensen, bevæbnet med en gun – og bare han nu ikke ødelægger idyllen for det sprudlende unge trekløver...

   

  Fine udendørs-optagelser

  "Det begyndte ombord" løftes markant af de mange udendørs-optagelser af bl.a. København anno 1937. Carlo Bentsens fotografering er tilmed sofistikeret med flere "vovede" eksperimenter udi datidens "zoom" og sjove vinklinger.

   

  Tyndbenet trekants-komediedrama

  Tidsbilledet er en vinder i et ellers overvejende tyndbenet trekants-komediedrama, hvor skuespillet er helt, som man kan forvente det. Henrik Bentzon er virkelig på (de romantiske) stikker(ne) og er ikke til at stoppe i sit energiske kærlighedstrip. Tilbage sidder Peter Malbergs forslåede succes-forfatter og kan blot trække på skuldrene i filmens sidste scene. Med et "bevares" må livet gå videre.

   

  30'er-schlagere

  Musikunderlægningen er en blanding af 30'er-schlagere (komplet med optræden af orkester på dansescenen) og stemningsforstærkende toner – komponeret under aliaset Jim Barry af Carlos Tegner.  Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1937, Danmark, Drama, Komedie, Romantik, Farce, Skibe på film, 86 min.

  Dansk titel: Det begyndte ombord
  Instr: Arne Weel Manus: Paul Sarauw Foto: Carlo Bentsen Mus: Carlos Tegner (som Jim Barry)