Made in France (2015)

  En gruppe islamister planlægger ihærdigt et terrorangreb på Paris, men interne stridigheder vanskeliggør den ellers perfekte plan.


  ISKOLD ISLAMISME

  Den franske premiere på "Made in France" blev udskudt i flere omgange. For det barske terrorplanlæggelsestema kom i klinsch med de virkelige terrorhandlinger i Paris, først angrebet på Charlie Hebdo og siden de store angreb flere steder i byen.

  Indædt islamisme
  Filmen fortæller historien om en lille gruppe indædte franske islamister, der til deres store glæde får til opgave at planlægge et større terrorangreb på Paris.

  Kunsten ikke at vække opsigt
  Nu er det kunsten ikke at vække opsigt. Dagligdagen skal glide, og hvis nogen får mistanke, må alle forbindelser brydes - også selvom det er til den, man elsker allerhøjest.

  Uhomogen gruppe
  Men gruppen af islamister er alt andet end homogen, og snart bliver den største trussel de interne stridigheder.

  Hårrejsende aktuel
  "Made in France" er i 2016 hårrejsende aktuel og i hvert fald i begyndelsen ligeså hårrejsende frastødende. Den spontane glæde, der opstår i gruppen, da terroropgaven udstikkes, er klamsvedt stærkt genfortalt.

  Helt uden lyspunkter
  Instruktør Nicolas Boukhrief fortæller sin terrorist-vinklede thriller helt uden lyspunkter og i en stil, der emmer af ungdommelig sprødhed. Det kommer særligt til udtryk i den temmelig dominerende musikside, der er elektronisk optempo af Robin Coudert.

  Høj puls
  Filmen har således en høj puls, der vil appellere særligt til et yngre publikum, men som også har en universel fremdrift på actionplottets præmisser.

  Stærkest i første halvdel
  Som nævnt står "Made in France" stærkest i første halvdel, mens planlæggelsen endnu er i sin vorden, og de forskellige ordrer udstikkes af gruppens iskoldt udtryksløse gruppe.

  Flere slagsider
  Efterhånden får filmen dog op til flere slagsider mod både det forudsigelige og sensationssøgende. Spænding og nervepirring kammer over i det uklædelige, særligt fordi plottet tager en uelegant drejning.

  Direkte vej til himmerige
  De fleste fanatiske islamister spiller hæderligt, og det er filmens største og mest vellykkede fascinationskraft, at franske statsborgere bliver så grebet af den direkte vej til himmerige gennem martyriske terrorhandlinger.

  Virkelighedens vanvid
  Således står dette portræt som filmens stærkeste - og afspejler hermed virkelighedens vanvid med nærved dokumentarisk nøjagtighed.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  2015, Frankrig, Thriller, Krimi, 89 min.

  Dansk titel: Made in France
  Instr: Nicolas Boukhrief Prod: Clément Miserez, Matthieu Warter Manus: Éric Besnard, Nicolas Boukhrief Foto: Patrick Ghiringhelli Mus: Robin Coudert
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation