All Is Lost (2013)

  En dygtig sejler kolliderer med en vildfaren container meget langt fra fastland og må kæmpe endog meget hårdt for sin overlevelse.


  SOLOSPÆNDING

  + PLUS: naturen som medspiller | vildskab | lyddesign
  -MINUS: musik

   

  Råt og bølgeskummende nærhedsdrama med begavet fokus på naturens vildskab, som oplevet af en skibbruden sejler på åbent hav.

  Alene på havet
  "All Is Lost" er historien om en ældre mand, der sejler alene på Stillehavet, da han rammer en vildfaren container og får et større hul i sit skib. Han går straks i gang med at udbedre efter alle kunstens regler, men hullet er ikke nemt at lappe, og der er rigtig meget vand ombord.

  Alvorligt udfordret
  Vandet har bl.a. snart ødelagt al teknikken, så det er ikke muligt at få forbindelse med omverdenen. Gamle navigeringsmetoder må tages i brug, men snart bliver han og skibet alvorligt udfordret af uvejr, og det tegner efterhånden ikke lyst.

  Naturens præmisser
  "All Is Lost" er et kammerspil på naturens præmisser: Robert Redford og det åbne hav. Flere ansigter byder filmen ikke på, og det er en af de helt store styrker. For filmen indbyder til udvidet tankevirksomhed til primalinstinkterne: Hvordan skal man gebærde sig i nød helt alene mellem høje bølger.

  Rendyrket vildskab
  Det er jo egentlig en smallere films fortælletekniske forcer, der her gøres brug af, og dramaet har da også haft succes på mange filmfestivaler verden over. I den helt og aldeles isolerede hovedrollepræstation funkler 77-årige Robert Redford: Her er ingen snak og ingen intriger - kun rendyrket vildskab og overlevelse.

  Oceanets ærlighed
  Det meste af lydbilledet er præget af oceanets ærlighed og er ikke drejet i retning af det konstruerede (filmen blev Oscar-nomineret for bedste lydklipning). Alex Eberts mystiske musik fungerer med sin brummende dysterhed mest som en slags "livline" til mere mainstreamfortalte film - til dem der synes, at én skuespiller og rent åbent hav alligevel bliver lidt for mærkeligt.

  Oprigtigt rørende
  Der er noget oprigtigt rørende over historien. Ikke alene er troværdigheds- og spændingsniveauet højt, selvom mange detaljer fra solodramet er udeladt, det er også en film, der vellykket kommer under huden på dødeligheden - som den gradvist bliver mere og mere nærværende.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2013, USA, Drama, Action, Eventyr, Skibe på film, 106 min.

  Dansk titel: All Is Lost
  Instr: J.C. Chandor Prod: Neal Dodson, Anna Gerb, Justin Nappi, Teddy Schwarzman Manus: J.C. Chandor Foto: Frank G. DeMarco, Peter Zuccarini Klip: Pete Beaudreau Mus: Alex Ebert
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • AAN - Bedste lydklipning
  • GG - Bedste musik
  • GG-N - Bedste skuespiller (Redford)