Cast Away (2000)

  Da en forretningsmand som eneste overlevende efter et flystyrt driver i land på en øde ø, oplever han tilværelsen fra helt nye vinkler.


  OVERLEVELSENS KUNST

  Instruktør Robert Zemeckis har kreeret en overbevisende, moderne "Robinson Crusoe"-lignende beretning, stort set fri for overdrevne dramatiske islæt, hidsig underlægningsmusik og farlige kannibaler.
   

  Travl forretningsmand

  Tom Hanks spiller den travle forretningsmand Chuck Noland, der til hverdag går meget op i tid. Hans firmas varemærke er nemlig levering af pakker - gerne før tiden, og kæresten Kelly forærer ham da også sin bedstefars gamle lommeur i julegave.

  Nyt forhold til tiden
  Men Chuck tvinges til at ændre sit forhold til tiden, da han som eneste overlevende efter et dramatisk styrt med et af firmaets pakkefly strander på en øde ø i Sydhavet. Hans eneste selskab er en flok pakker fra flyet, som han først nænner at åbne, da det efter en uges tid virkelig brænder på. Selvom indholdet af pakkerne umiddelbart synes nytteløst, kan Chuck få gavn af dem alligevel.

  Overlevelse
  Tiden går således med at overleve. Der er ikke de store muligheder for adspredelse på så lille en ø, og efterhånden bliver hver dag en sej kamp for at holde modet oppe. Tom Hanks formidler troværdigt den almindelige karrieremands møde med den helt ualmindelige situation. Hanks måtte tage 20 kilo på, inden optagelserne begyndte.

  Pause i optagelserne
  Han skulle nemlig være kvabset som karrieremand - og efter fire år i isolation på øen skulle han være slank og muskuløs. Derfor holdt man et års pause i indspilningerne. Et år, hvor Hanks "bare" skulle tabe sig og tabe sig, samtidig med at han anlagde sig et kraftigt, vagabondlignende skæg.

  Omhyggelig beskrivelse
  Instruktør Robert Zemeckis har gjort sig umage for at forme den størst mulige autenticitet omkring isolationen på øen. Lige fra det første møde med øen nyder man som tilskuer den omhyggelige beskrivelse af selv de mindste detaljer.

  I ét med naturen
  Vejrligene udgør de største spændinger. I smuk fotografering med gennemarbejdede visuelle effekter og et herligt lyddesign føler man sig virkelig ét med naturen. Tiden kan i bedste fald læge Chucks nervepirrende situation, og dette skildrer filmen på bedste vis, ustresset og omhyggeligt.

  Veludført flystyrt
  Flystyrtet ca. en halv time inde i handlingen hører til blandt de filmisk mest veludførte nogensinde - det er så hårene rejser sig, bare man taler om det. Desværre forplumres den helstøbte oplevelse noget af en langtrukket og malplaceret slutning, der står i så skarp kontrast til den store naturoplevelse, at det næsten blænder modbydeligt.  Anmeldt i 2000 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2000, USA, Eventyr, Drama, Fly på film, 142 min.

  Dansk titel: Cast Away
  Instr: Robert Zemeckis Prod: Tom Hanks, Jack Rapke, Steve Starkey, Robert Zemeckis Manus: William Broyles Jr. Foto: Don Burgess Klip: Arthur Schmidt Mus: Alan Silvestri
  Priser
  • AAN - Bedste skuespiller (Hanks)
  • AAN - Bedste lyd
  • GG - Bedste skuespiller (Hanks)