The Martian (2015)

  En uheldig astronaut efterlades alene på Mars og må i rumdragten for at finde løsninger, så han kan holde sig i live til næste Marsrumskib kigger forbi.


  ALENE PÅ MARS

  Tematisk beslægtede film:
  Mission to Mars (2000)
  Moon (2009)
  Europa Report (2013)
  Gravity (2013)
  The Last Days on Mars (2013)
  The Martian (2015)

  Ridley Scott vender i nogen grad tilbage til rødderne med denne uendelighedens klaustrofobiske science fiction film om ensomhed på Mars.

  Ramme alvor
  At blive efterladt sådan godt og vel 200 millioner km. Hjemmefra er godt stof til underholdning. Men for astronauten Mark Watney er det ramme alvor. Han hænger på den, da hans kolleger flygter fra en storm og tror, at Mark er død og borte.

  Gode råd er dyre
  Da Mark vågner er gode råd dyre, og han må virkelig samle al mulig energi og overlevelsesinstinkt: denne kamp skal vindes, selvom den umiddelbart synes umulig. Heldigvis har Mark en solid base på Mars, og med snarrådighed kommer man langt.

  Meget lovende start
  "The Martian" begynder mere end lovende. Faktisk er den første time virkelig vellykket science fiction, hvor der dvæles ved den vel nok ultimative isolation på den røde planet.

  Overlevelse i vildmarken
  Her bliver man mindet lidt om Scotts storhedstid tilbage i senhalvfjerdserne og startfirserne, og "langt væk hjemmefra"-temaet kombineres strutenergisk med rendyrket overlevelse i vildmarken à la Bear Grylls.

  Amerikana-redningsaktion
  Men men men. Ak og ve. Nu bærer Marks snarrådighed snart frugt, og han får forbindelse til Jorden. Hvilket desværre også betyder, at filmen kammer helt over i amerikana-redningsaktion med patriotisme-slagside og vammelhedseffekt.

  Brandærgerligt
  Snart er filmen mere Apollo 13 (1995) end noget andet, og det er ikke svært at se, hvor det hele er på vej hen - og det er brandærgerligt.

  Hæderlig men skuffende
  På bundlinjen står "The Martian" således hæderligt men skuffende. Matt Damon forventes af mange at snuppe sin første skuespiller-Oscar for sin præstation som den afhægtede astronaut. Svært at se, at rollen skulle have markante kvaliteter, selvom Mark er en af Damons mere substantielle roller.

  Skarp rum-scenografi
  Gengivelsen af Mars er i det store og hele troværdig, selvom der er kosmiske småfejl. Filmen vinder på sin skarpe rum-scenografi men trækkes til gengæld alvorligt ned af Harry Gregson-Williams tørt kedelige og allestedsnærværende musik.

  Forfald til stereotyper
  Damon er mere eller mindre den eneste skuespiller i filmen - i hvert fald stjæler han helt tilsigtet billedet. I de mindre roller som astronautkolleger i rumskib og på Jorden forfaldes generelt fuldstændig til stereotyper, der kan matche det vammelt skildrede USA-heltegerningsbillede.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2015, USA, Storbritannien, Science Fiction, Drama, 144 min.

  Dansk titel: The Martian
  Instr: Ridley Scott Prod: Mark Huffam, Simon Kinberg, Michael Schaefer, Ridley Scott Manus: Drew Goddard Baseret på: roman af Andy Weir Foto: Dariusz Wolski Klip: Pietro Scalia Mus: Harry Gregson-Williams
  Priser
  • AAN - Bedste film
  • AAN - Bedste skuespiller (Damon)
  • AAN - Bedste manuskript
  • AAN - Bedste scenografi
  • AAN - Bedste lydmix
  • AAN - Bedste lydklipning
  • AAN - Bedste visuelle effekter
  • GG - Bedste film
  • GG - Bedste skuespiller (Damon)
  • GG-N - Bedste instruktør