4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Apollo 13
Fire astronauter i deres raket må skyde en hvid pind efter en smuttur til Månen og vender i stedet tilbage til deres nervøst skælvende koner.
KLISTRET SØDSUPPE

Tematisk beslægtede film:
The Right Stuff (1983)
Apollo 13 (1995)

Instruktør Ron Howard har åbenbart ment, at verdens biografgængere savnede noget gedigen amerikansk rørstrømskhed, så de kunne tørre øjenkrogene og omfavne hinanden i smuk forening.

Klistret sødsuppe
I hvert fald bevæger "Apollo 13" sig ikke på noget tidspunkt ud over den klistrede sødsuppe, og filmen når aldrig et regulært spændingsniveau og har heraf meget svært ved at fastholde tilskueren.

Wonder boys
Tom Hanks spiller en af Amerikas helt fantastiske Wonder Boys, astronauten Jim Lovell med talrige udmærkelser og anbefalinger og naturligvis med en sød lille familie. Efter Neil Armstrongs vellykkede færd til Månen følger en række raketopsendelser i årene efter, og nu er man nået til Apollo 13.

Alle tiders rumtogt
Tom Hanks og hans to foretrukne med-piloter (Gary Sinise og Bill Paxton) bliver i første omgang vraget til denne ekspedition til fordel for et andet, åbenbart endnu mere kvalificeret hold. Men miraklet sker(!), og Hanks & co. kan alligevel pakke kufferten og kysse deres henrivende, imponerede og bekymrede koner farvel.

Nedtællingen kan begynde
Uheldigvis bliver Sinises Ken Mattingly vraget, og Jim må mod sin vilje tage Jack Swigert (Kevin Bacon) med i stedet. Nedtællingen kan begynde, og snart er Hanks og kollegerne på vej. Raketten holder kursen, og alt går godt de første par dage.

En hvid pind efter Månen
Men så sker der noget ubehageligt: Der går hul på en ilttank, og vore helte er pludselig i livsfare. Det værste er næsten, at de dygtige piloter nu må skyde en hvid pind efter en miniferie på Månen. Det samme kan tilskueren. En "tur på Månen" havde været det eneste, der kunne live filmen lidt op. Men Apollo 13 sætter i stedet kursen tilbage mod Jorden.

Småtudende ved radioen
På land sørger et hold veluddannede navigatører for, at Apollo 13 nok skal klare skærene. Selvom Jims kone ikke rigtig tror på det og sidder småtudende hjemme i stuen med den direkte radioforbindelse tæt ved øret.

Mon de klarer skærene?
Kommer Jim og vennerne tilbage, så koner, børn og kæledyr kan ånde lettet op og tørre tårerne væk fra øjenkrogene? Svaret lader vi hænge til tørre i den friske rumluft.

Ombytning af noder
Filmkomponisten James Horner har skrevet en omgang musik, der mere end tydeligt er en ombytning af noder fra alle hans tidligere scores. En tydelig tendens gennem hele karrieren, og i "Apollo 13" er vi virkelig ude i en gang genbrug uden nogen form for personlighed.

Rimelig præstation
Tom Hanks gør, hvad han kan, og det kommer der en rimelig præstation ud af. Hans medpiloter har reelt kun meget små og kedelige roller. Det syntes både Oscar®- og Golden Globe-komitéerne åbenbart ikke, for de nominerede såvel Ed Harris som Kathleen Quinlan til en statuette for bedste birolle.

Vammelt
Det værste i filmen er den "rørende" forbindelse mellem Jim til vejs og konen på jorden. Det slår alle rekorder i vammelhed. Da Jim sidder i raketten under nedtællingen, taber konen vielsesringen i afløbet hjemme på badeværelset, og det kan man jo frygte er af symbolsk betydning!

Klar i hjernen
Heldigvis blev Ron Howard mere klar i hjernen igen med thrilleren Ransom (1996) med Mel Gibson og Gary Sinise.
Anmeldt i 1995 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Apollo 13

Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7
Fakta om filmen
1995, USA, Historisk, 121 min
Dansk titel: Apollo 13
Instr: Ron Howard Prod: Brian Grazer  Manus: William Boyles, Jr,, Al Reinert  Foto: Dean Cundey  Klip: Mike Hill  Mus: James Horner  
Medvirkende:
Tom Hanks (Jim Lovell)
Gary Sinise (Ken Mattingly)
Bill Paxton (Fred Haise)
Kevin Bacon (Jack Swigert)
Ed Harris (Gene Kranz)
Kathleen Quinlan (Marilyn Lovell)
Miko Hughes (Jeffrey Lovell)
David Andrews (Pete Conrad)
Chris Ellis (Deke Slayton)
Christian Clemenson (Dr. Chuck)
Geoffrey Blake (GUIDO Gold)
Ray McKinnon (Jerry Bostick)
Joe Spano (NASA Director)
Xander Berkeley (Henry Huny)
Marc McClure (Glynn Lunney)
Loren Dean (John Aaron)
Todd Louiso (FAO White)
Mark Wheeler (Neil Armstrong)
Austin O´Brien (Whiz Kid)
Bryce Dallas Howard (Girl in Yellow Dress (ikke krediteret))
Clint Howard (Sy Liebergot)
Priser:
GG-N, Bedste birolleskuespiller (Harris)
GG-N, Bedste birolleskuespillerinde (Quinlan)
GG-N, Bedste instruktør
GG-N, Bedste film
AA, Bedste lyd
AA, Bedste klipning
AAN, Bedste visuelle effekter
AAN, Bedste musik
AAN, Bedste scenografi
AAN, Bedste manuskript
AAN, Bedste skuespiller (Harris)
AAN, Bedste skuespillerinde (Quinlan)
AAN, Bedste film
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.