Hurricane (1979)

  En amerikansk rigmands-datter forelsker sig i sydhavsøernes idyl, men får snart benene på nakken.


  EN HELKIKSER

  Den svenske mesterinstruktør, Jan Troell, blev i sidste øjeblik hevet ind som kaptajn for dette stort anlagte Dino De Laurentiis-projekt, fordi Roman Polanski måtte springe fra på grund af den velkendte rod i privatlivet.

  Ingen taknemmelig opgave
  Det var bestemt ikke nogen taknemmelig opgave for Troell. Filmen var nærmest allerede dødsdømt fra start og blev alvorligt problematiseret af talrige uforudsete produktionshændelser. Ikke mindst fordi optagelserne foregik on location på den afsides ø, Bora Bora, og fordi producer Dino De Laurentiis vist havde helt andre interesser undervejs.

  En helkikser
  Det er på mange måder en helkikset film. Trods det episke snit og Sven Nykvists flotte fotografering hænger "Hurricane" bare ikke sammen. Der er for meget fyld (indfødte danser formålsløst i hvad der føles som halve timer), for meget amour (Mia Farrow kissemisser i tide og utide med en til formålet fremskaffet veldrejet ungtyr fra Hawaii), og for meget epik (svulstighed frem for alt).

  Ingen sammenhængskraft
  I helheden vinder "Hurricane" dog en smule på Nykvists billeder og en trods alt mellemdramatisk orkan-sekvens. Det er stort anlagt men uden sammenhængskraft. Filmen blev et gigantisk flop, og det har man ikke svært ved at forstå efter to timer i selskab med Mia Farrow & co.

  Stormfuld forelskelse
  Det er historien om en amerikansk rigmandsdatter på tur i 1920’erne med sin far i det eksotiske sydhavsølandskab. Her forelsker hun sig stormfuldt (senere: orkanstyrke) i den evigt halvnøgne lokale, Matangi, men det er ikke helt efter bogen. Da Matangi snart er eftersøgt for mord, gælder det om at tage benene på nakken, hvis kærligheden, ja selve livet, skal have en chance.

  Rotas sidste film
  "Hurricane" blev veterankomponist Nino Rotas sidste film. Ikke et strålende punktum for karrieren, særligt fordi musikken følger samme mærkeligt ufokuserede spor som selve handlingen - og bliver en hverken-eller-oplevelse.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1979, USA, Holland, Drama, Eventyr, Romantik, 120 min.

  Dansk titel: Orkanen
  Instr: Jan Troell Prod: Dino De Laurentiis Manus: Lorenzo Semple Jr. Baseret på: roman af James Norman Hall & Charles Nordhoff Foto: Sven Nykvist Klip: Sam O´Steen Mus: Nino Rota