Alien3 (1992)

  Et eksemplar af en slimet dræbermaskine hærger et dunkelt fængsel, men holdes hen af en handlekraftig kvinde.


  SCIENCE-FICTION-KUNSTVÆRK

  Sammenhængende film:

  Alien (1979)
  Aliens (1986)
  Alien3 (1992)
  Alien Resurrection (1997)
  AVP: Alien vs. Predator (2004)

  Alien: Covenant (2017)


  Den tredje film om de slimede monstre fra det ydre rum udspiller sig på endnu en stormfuld planet. Ude i atmosfæren er temperaturen under -40 grader, og dette er en ekstra sikkerhed for det i forvejen topsikrede fængsel. Der er noget varmere i fængslet, der er bygget på planeten, i hvert fald rent temperaturmæssigt.

  En sonde frigøres
  Mens Ellen Ripley og tre andre besætningsmedlemmer ligger i dvalebokse på et stort rumfartøj, udbryder der brand, og en lille sonde frigøres. Sonden styrter ned på den før omtalte stormfulde planet, og hér finder fængselspersonalet resterne af den.

  Omtåget og forslået
  Den eneste overlevende er nu Ripley, og hun er omtåget og forslået. Men snart på benene, og det går op for hende, at en alien må have været med ombord på det store rumskib, hvilket måske - og sandsynlivis - betyder, at den også er med i fængslet.

  En svær opgave
  Det er den selvfølgelig. Den har gravet sig ind i en okse og splatter nogle timer senere ud over det hele - for én efter én at gøre det af med de indsatte i fængslet. Kampen bliver kun sværere af, at der ikke er nogen våben i fængslet. Der er kun Ripleys snarrådighed og de indsattes kampånd tilbage.

  Stemningsfuldt og dystert
  "Alien3" er uhyre stemningsfuld og dyster og en lidt overset perle i Alien-serien. Klamme underjordiske kældergange, hvor eneste lyskilde er små stearinlys, er med til at skabe en udsøgt kvælertagsfornemmelse af at være spærret inde i helvede. Samtidig understøtter Elliot Goldenthals musik effektivt de spektakulære lyssætninger, der er et af filmens helt igennem gennemførte kunstneriske virkemidler.

  Visuelt veludrustet
  Fryden for øjnene og handlingens klaustrofobi former den mest indadvendte film i serien. Med David Finchers særlige blik for kringlede vinklinger bider filmen fra sig både visuelt og stemningsmæssigt. Spændingen er således mindre rå og direkte, selvom konfrontationerne med de klamme udyr stadig er meget eksplicitte. De gode gys rundes af med en lidt tvivlsom slutning, der i høj grad minder om Terminator 2: Judgement Day (1991).  Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1992, USA, Science Fiction, Gyser, Action, Fængselsfilm, 110 min.

  Dansk titel: Alien3
  Instr: David Fincher Prod: Gordon Carroll, Walter Hill, Larry Ferguson Manus: Davis Giler, Walter Hill, Larry Ferguson Foto: Alex Thomson Klip: Terry Rawlings Mus: Elliott Goldenthal
  Priser
  • AAN - Bedste visuelle effekter