3472 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Aliens
Et hav af efterkommere af et gruopvækkende monster inficerer en fjern planet, og jordboer tager op for at bekæmpe dem.
ACTION-ALIEN

Sammenhængende i denne serie:
Alien (1979)
Aliens (1986)
Alien3 (1992)
Alien resurrection (1997)

Velkommen om bord på en rigtig actionopfølger til Ridley Scotts mestergys fra 1979. Lagt i hænderne på Hollywoods No#1 actioninstruktør James Cameron kan man være sikker på et højt tempo fra start til slut.

Der er da også knald på Camerons film, men reelt først efter halvanden times tomgang i action- og karakterstereotyper, en tomgang der ikke engang fungerer som stemningsskabende indledning, i det den reelle stemning og den egentlige vulgære action først begynder efter nævnte tidsrum.

Erklæret sindssyg
Filmen fortsætter historien fra 1'eren: den overlevende kvinde Ripley (Sigourney Weaver) når hjem til jorden (næsten), efter at have svævet over 50 år rundt i rummet. Hun er dog ikke selv blevet synligt ældre. På den base, hvor hun nu befinder sig, bliver hun erklæret sindssyg, idet hun "handlede overilet" på sin ekspedition til den stormfulde planet mange år tidligere.

Der skal dog ikke gå mange dage, inden de samme mænd, der dømte Ripley, beder hende tage tilbage til planeten for at undersøge, hvorfor forbindelsen pludselig er røget. Med sig får hun et hold mere eller mindre krigsliderlige soldater, bevæbnet til fingerspidserne med våben. I starten nægter Ripley at tage med, forståeligt nok, men efter at have tænkt over det en halvt nat, beslutter hun sig alligevel for at gøre op med fortiden én gang for alle.

Uindpakket action
James Camerons tilgang til Alien-stoffet er en helt anden end Ridley Scotts. I stedet for at tirre psyken ved at benytte antydningens kunst, benytter han en brutal og uindpakket action, der ikke er til at misforstå og kræver absolut nul hjerneaktivitet hos publikum.

Man kan kalde dette en fordel, og mange vil givetvis foretrække denne film frem for Scotts mere kunstneriske og indadvendte film, og der skal da heller ikke herske tvivl om, at "Aliens" fungerer effektfuldt på sine banale præmisser.

Og dog. Filmens tegning af karakterstereotyperne med alle uindpakkede klichéer fungerer slet ikke. De fleste scener med de hårdnakkede og ubeskriveligt tomhjernede soldater er ufatteligt dumme, og det er sin sag at finde en grimasse, der kan passe i konfrontationen med de mange klichéer, som manuskriptet byder.

Spændingen udebliver
Scenerne fungerer hverken som action (hertil er det ikke 'seriøst' nok) eller som komedie (hertil er det ganske enkelt for umorsomt), og at gennemskue begivenhederne, og hvem der dør først og sidst er så kedsommeligt let, at spændingen til dels udebliver.

Man henter al saft og energi i denne film efter halvanden time, da den lille hær af sagesløse mennesker endelig møder modstand fra de onde slimdyr, og her kommer Camerons evner som actionkaptajn til udfoldelse.

Klaustrofobisk hårrejsende
I kraft af en gylden stribe af klaustrofobiske og hårrejsende scener højnes niveauet betragteligt, og sidste time af filmen fungerer enestående som det resolutte og nervepirrende inferno, det burde have været fra første fløjt.
Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Aliens

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Aliens
Instr: James Cameron Prod: Gale Anne Hurd  Manus: James Cameron  Foto: Adrian Biddle  Klip: Ray Lovejoy  Mus: James Horner  
Medvirkende:
Sigourney Weaver (Ellen Ripley)
Carrie Henn (Rebecca "Newt")
Michael Biehn (Cpl. Hicks)
Paul Reiser (Burke)
Lance Henriksen (Bishop)
Bill Paxton (Private W. Hudson)
Priser:
AAN, Bedste lyd
AAN, Bedste scenografi
AAN, Bedste musik
AAN, Bedste klipning
AAN, Bedste skuespillerinde (Weaver)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.