3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Alien: Resurrection
En klonet kvinde slår igen, når flere slimede monstre bider til.
KEDELIG GENOPSTANDELSE

Sammenhængende i denne serie:
Alien (1979)
Aliens (1986)
Alien3 (1992)
Alien resurrection (1997)

Det kan være svært at acceptere denne tredje efterfølger til Ridley Scotts "Alien" fra 1979, især fordi filmenes hovedperson, den hårdt prøvede Ellen Ripley, kastede sig i flammerne og døde i den tredje film.

Men det er kun jævnt umuligt at acceptere, at Ripley rent faktisk er død, når man indvies i denne fjerde Alien-film, ALIEN RESURRECTION, instrueret af franskmanden Jean-Pierre Jeunet (Delicatessen, "La cité des enfants perdus").

Vi befinder os meget langt ude i fremtiden, da kameraet fører os ombord på et enormt rumskib og tracker ind på et stort væskefyldt glas, hvori netop Ellen Ripley står.

En kvinde klonet
Hun er den første vellykkede kloning ud af otte forsøg, og videnskabsmændene stolter sig. Men inden Ripley vågner op til sit nye liv, har videnskabsmændene pillet dén Alien ud af hende, som i "Alien3" borede sig ind i hende og var grunden til, at Ripley tog sig af dage. Denne Alien har i mellemtiden formeret sig, så ikke færre end 13 fuldvoksne monstre er buret inde ombord på rumfartøjet.

Ripley vågner op som en forandret kvinde. Hun er mere sej og usårlig og virker ikke længere helt menneskelig (hvilket hun jo faktisk heller ikke er). Hun fortæller afslappet, at alle ombord på rumskibet vil dø, når først monstrene har fundet en vej ud af deres fangenskab.

Hun taler jo af erfaring! Et par småarrogante videnskabsmænd sender Ripley opgivende blikke. Blikket ændrer dog hurtigt karakter, da alle aliens pludselig er sluppet løs, og besætningens liv hænger i en meget tynd tråd.

Da monstrene instinktivt har et hjerteligt forhold til deres "mor", Ripley, kan Ripley styre monstrene og på dén måde redde de klogeste videnskabsmænd. De dumme og selviske omkommer naturligvis i forsøg på at redde sig selv og ingen andre.

Der er en anden fremtrædende kvinde med ombord i denne film, nemlig den mistroiske og forholdsvis feminine Call, spillet af Winona Ryder. Call har nogle mystiske egenskaber, der ikke skal afsløres her.

Alternativ alien
Hen imod slutningen fødes en alternativ alien, en endnu mere slimet og væmmelig slimklat, med menneskelige træk i ansigtet og albinokulør. Det er en flot og ganske skræmmende variant, der dog i selskab med Ripley udtrykker stærke, kærlige følelser, så tilskueren næsten bliver helt blød om hjertet.

Ekspressionistisk
ALIEN RESURRECTION er bestemt den mest ekspressionistiske af de fire film. Her kommer instruktørens meget specielle stil frem i ethvert billede. Det er en meget æstetisk oplevelse at blive ledt rundt i rumfartøjets gange. Ikke fordi de tre første film ikke er æstetiske, men i ALIEN RESURRECTION overdøver det kunstneriske udtryk faktisk ofte gyset. Der er ikke lagt nær så meget vægt på de store chokeffekter, og filmen bliver aldrig rigtig skræmmende, men man overvældes ind imellem af instruktørens fantastiske tekniske kunnen. Lyssætningen er sublim.

Usmagelig splat
Det vidunderlige gys, der krøb gennem marv og ben i især de to første film, er i Jeunets film kogt ned til overdreven og usmagelig splat. Og monstrene ser vi alt for ofte, til at man kan blive bange for dem. Tænk bare på de tidligere film. Dér lå hele gyset jo i, at man aldrig vidste, hvornår man skulle skrige. Dén effekt mangler næsten fuldstændig i 4'eren!
Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Alien: Resurrection

Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7Karakter: 2 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Alien - genopstandelsen
Instr: Jean-Pierre Jeunet Prod: Gordon Carroll, David Giler, Walter Hill, Bill Badalato  Manus: Joss Whedon  Foto: Darius Khondji  Klip: Herve Schneid  Mus: John Frizzell  
Medvirkende:
Sigourney Weaver (Ellen Ripley)
Winona Ryder (Call)
Ron Perlman (Johner)
Dan Hedaya (General Perez)
J.E. Freeman (Dr. Wren)
Dominique Pinon (Vriess)
Michael Wincott (Elgyn)
Brad Dourif (Dr. Gediman)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.