Apollo 13 (1995)

  Fire astronauter i deres raket må skyde en hvid pind efter en smuttur til Månen og vender i stedet tilbage til deres nervøst skælvende koner.


  KLISTRET SØDSUPPE

  Tematisk beslægtede film:
  The Right Stuff (1983)
  Apollo 13 (1995)

  Instruktør Ron Howard har åbenbart ment, at verdens biografgængere savnede noget gedigen amerikansk rørstrømskhed, så de kunne tørre øjenkrogene og omfavne hinanden i smuk forening.

  Klistret sødsuppe
  I hvert fald bevæger "Apollo 13" sig ikke på noget tidspunkt ud over den klistrede sødsuppe, filmen når aldrig et regulært spændingsniveau og har heraf meget svært ved at fastholde tilskueren.

  Wonder Boys
  Tom Hanks spiller en af Amerikas helt fantastiske Wonder Boys, astronauten Jim Lovell med talrige udmærkelser og anbefalinger og naturligvis med en sød lille familie. Efter Neil Armstrongs vellykkede færd til Månen følger en række raketopsendelser i årene efter, og nu er man nået til Apollo 13.

  Alle tiders rumtogt
  Tom Hanks og hans to foretrukne med-piloter (Gary Sinise og Bill Paxton) bliver i første omgang vraget til denne ekspedition til fordel for et andet, åbenbart endnu mere kvalificeret hold. Men miraklet sker(!), og Hanks & co. kan alligevel pakke kufferten og kysse deres respektive henrivende, stolte og bekymrede koner farvel.

  Nedtællingen kan begynde
  Uheldigvis bliver Sinises Ken Mattingly vraget, og Jim må mod sin vilje tage Jack Swigert (Kevin Bacon) med i stedet. Nedtællingen kan begynde, og snart er Hanks og kollegerne på vej. Raketten holder kursen, og alt går godt de første par dage.

  En hvid pind efter Månen
  Men så sker der noget ubehageligt: Der går hul på en ilttank, og vores helte er pludselig i livsfare. Det værste er næsten, at de dygtige piloter nu må skyde en hvid pind efter en miniferie på Månen.


  Småtudende ved radioen
  På land sørger et hold veluddannede navigatører for, at Apollo 13 nok skal klare skærene. Selvom Jims kone ikke rigtig tror på det og sidder småtudende hjemme i stuen med den direkte radioforbindelse tæt ved øret.

  Ombytning af noder
  Filmkomponisten James Horner ombytter mere end tydeligt noder fra alle sine tidligere scores. En tydelig tendens gennem hele karrieren, og i "Apollo 13" er vi virkelig ude i en gang musikalsk genbrug uden nogen form for personlighed.

  Rimelig præstation
  Tom Hanks gør, hvad han kan, og det kommer der en rimelig præstation ud af. Hans medpiloter har reelt kun meget små og kedelige roller. Det syntes både Oscar®- og Golden Globe-komitéerne åbenbart ikke, for de nominerede såvel Ed Harris som Kathleen Quinlan til en statuette for bedste birolle.

  Vammelt
  Det værste i filmen er den "rørende" forbindelse mellem Jim til vejrs og konen på Jorden. Det slår alle rekorder i vammelhed. Da Jim sidder i raketten under nedtællingen, taber konen vielsesringen i afløbet hjemme på badeværelset, og det kan man jo frygte er af symbolsk betydning!

  Klar i hjernen
  Heldigvis blev Ron Howard mere klar i hjernen igen med thrilleren Ransom (1996) med Mel Gibson og Gary Sinise i de ledende roller.  Anmeldt i 1995 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1995, USA, Historie, Drama, 121 min.

  Dansk titel: Apollo 13
  Instr: Ron Howard Prod: Brian Grazer Manus: William Boyles, Jr., Al Reinert Foto: Dean Cundey Klip: Mike Hill Mus: James Horner
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • AAN - Bedste film
  • AAN - Bedste skuespillerinde (Quinlan)
  • AAN - Bedste skuespiller (Harris)
  • AAN - Bedste manuskript
  • AAN - Bedste scenografi
  • AA - Bedste klipning
  • AA - Bedste lyd
  • AAN - Bedste musik
  • AAN - Bedste visuelle effekter
  • GG-N - Bedste film
  • GG-N - Bedste instruktør
  • GG-N - Bedste birolleskuespillerinde (Quinlan)
  • GG-N - Bedste birolleskuespiller (Harris)