Awakenings (1990)

  En gruppe hjerneskadede patienter vækkes for en stund op til overfladen af en ihærdig læge.


  MIRAKELBEHANDLING

  Her kan man få en filmoplevelse lidt i stil med Rain Man (1988), hvor amerikanske filmmagere forsøger at være alternative med en historie om det mangfoldige ved livet.

  Stor variation
  Og instruktør Penny Marshalls måde at behandle emnet på er faktisk bedre, mindre amerikansk og langt mere varieret end Barry Levinsons "Rain Man". Filmatiseringen af Oliver Sacks' roman er således temmelig vellykket.

  Mirakelbehandling
  Lægen Malcolm Sayer (Robin Williams) ankommer til et hospital i Bronx, der specialiserer sig i hjerneskadede patienter. Gennem omfattende research erfarer Sayer, at alle patienterne har lidt af den samme Parkinson-lignende sygdom, før de mistede kontakten med omverdenen. Han vil nu forsøge at give en af patienterne noget medicin, der i bedste fald vil kunne vække ham tilbage til livet som normal.

  Åndsfriske patienter
  Hans forsøgsperson er Leonard Lowe (Robert De Niro), og resultatet af behandlingen er mirakuløst. Snart kan Leonard både gå, tale, spise og smile ved egen hjælp. Nu støtter de andre patienters pårørende Dr. Sayers forsøg, og snart er alle patienter oppegående og ufatteligt åndsfriske.

  For godt til at være sandt
  Det er næsten for godt til at være sandt (men det er sandt, for filmen bygger på en virkelig begivenhed). Efterhånden begynder det dog at gå ned ad bakke for Leonard igen, og han begynder at få spastiske symptomer, inden han på ny havner i sin komatilstand. Det samme gælder de andre patienter. Og ingen kan forklare, hvorfor det sker, heller ikke Dr. Sayer.

  Bevægende og oprigtigt
  Båret af to meget stærke skuespillerpræstationer af Robin Williams og Robert De Niro, udvikler "Awakenings" sig både bevægende, oprigtigt og uforudsigeligt. Der er nogle få overdrivelser i filmen, men ellers er historien fortalt på et meget jordnært og billedligt smukt plan.

  Ikke dominerende
  Randy Newman har næppe skrevet bedre filmmusik, blid og rolig - og anvendelsen af den er ikke dominerende. Robert De Niro blev Oscar®-nomineret, og Robin Williams Golden Globe-nomineret for deres portrætter på hver sin side af det naturvidenskabelige eksperiment.  Anmeldt i 1992 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1990, USA, Drama, 117 min.

  Dansk titel: Livet længe leve
  Instr: Penny Marshall Prod: Walter Parkes, Lawrence Lasker Manus: Steve Zaillian Baseret på: roman af Oliver Sacks Foto: Miroslav Ondricek Klip: Jerry Greenberg, Battle Davis, Jere Huggins Mus: Randy Newman
  Priser
  • AAN - Bedste film
  • AAN - Bedste skuespiller (De Niro)
  • AAN - Bedste manuskript
  • GG-N - Bedste skuespiller (Williams)