Hoosiers (1986)

  Som nyudvalgt træner for en skoles basketballhold kan det være svært at tilfredsstille alle i et indspist landsbysamfund.


  ÆGTE AMERIKANER-DRØM

  A Nice Piece of Americana: en hele vejen igennem forudsigelig og håbløst fortærsket historie om en ny træner, der kommer til byens High School og skal forsøge at føre basketholdets seks spillere fra bunden og frem til statsfinalen.

  Fra skidt til godt
  I starten går det ikke så godt, men tænk, snart begynder det at gå væsentlig bedre: Resultaterne er gode, spillerne er glade og træneren bliver rost og hyldet.

  Glædelig overraskelse
  Det er således en glædelig overraskelse, at "Best Shot" i denne kontekst er pænt medrivende fra start til slut, og at man kan bære over med mange af de vamle elementer.

  Naturligt skuespil
  En af grundene hertil er skuespillet, der ikke på nogen måde følger den vamle linje: Det er naturligt, troværdigt og fuld af indlevelse. Gene Hackman er fin i rollen som den diktatoriske træner - når man først selv har lært at acceptere hans utrættelige stereotype trænerråben.

  Fint spil af Hopper
  I rollen som den drikfældige hjælpetræner, Shooter, ses Dennis Hopper, der fint rammer rollens sarte skyggesider. Hopper blev både Golden Globe- og Oscar®-nomineret for sin præstation.
   

  Gode på banen

  Barabara Hershey er den tilsyneladende ikke særlig imødekommende fungerende rektor, Myra Fleener, der dog hurtigt fatter sympati for den udskældte træner. Basketballdrengene er gode på banen, hvor de formår at hæve gejsten med tilråb som Let's Go! og små klap på skuldrene. Både (basket)spil og skuespil er hér godt.

  Intensiteten fastholdes
  Når man har set den første halve time, har man egentlig allerede set de næste to halve, men det er allligevel lykkedes instruktør David Anspaugh at fastholde intensiteten gennem en række lange sportssekvenser, selvom resultatet på forhånd må siges at være kendt.

  Lykkelig-Love-You
  Det undrer dog stadig, hvorfor amerikanerne laver disse film. De drages åbenbart af denne nærmest militante patriotisme, de "rigtige" drenges sportskampånd og "lykkelig-love-you-syndromet". Det er snart blevet til nogle hundredetusinde amerikanske film med dette tema, men de kan bare ikke få nok.

  Intet suppe-flop
  "Best Shot" skiller sig som nævnt heldigvis ud fra mængden af suppe-flops. Jerry Goldsmith fik en Oscar®-nominering for sin nogenlunde tæmmede musik, ligesom Dennis Hopper fik en nominering for sin jævnt følte præstation.  Anmeldt i 1993 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1986, Storbritannien, USA, Drama, Sport, Teenagere, 114 min.

  Dansk titel: Stillingen uafgjort
  Instr: David Anspaugh Prod: Carter DeHaven Manus: Angelo Pizzo Foto: Fred Murphy Klip: C. Timothy O'Meara Mus: Jerry Goldsmith
  Priser
  • AAN - Bedste birolleskuespiller (Hopper)
  • AAN - Bedste musik
  • GG-N - Bedste birolleskuespiller (Hopper)