Cliffhanger (1993)

  Ondsindede terrorister udnytter erfarne redningsfolk i vinterbjergene til at finde nogle kufferter fyldt med dollars.


  DUNDRENDE EFFEKTIV ACTION

  Den finske instruktør Renny Harlin forstår sig på action af den allermest opslugende slags: Scenerne får hele tiden en tand ekstra med en gigantisk underholdningsværdi til følge.

  Utraditionelt anslag
  I filmens meget smukke og bemærkelsesværdigt utraditionelle anslag drager affæren allerede. Omgivelserne er enorme, statuariske og sneklædte bjerge.

  1100 meter over afgrunden
  Mens helikopteren suser rundt og skaber nogle af filmens mest overvældende lydeffekter, klatrer en af hovedpersonerne rundt uden sikkerhedstov 1100 meter over afgrunden. Den erfarne klatrer Gabe Walker og hans gode ven Hal Tucker arbejder som redningsfolk i bjergområdet. I filmens anslag falder Hals kæreste i døden, og Hal mener, det er Gabes skyld.

  Venskab i opløsning
  Derfor er deres venskab gået i opløsning. Men de to tvinges sammen igen, da en nødmelding lyder fra bjergene. Og det er ikke flinke folk, redderne møder. En gruppe superskurke under ledelse af monsterskurken Qualen har tabt $100 millioner fra et fly, og nu kræver de, at redderne finder pengekufferterne ved hjælp af nogle elektroniske søgere.

  Uudholdeligt barskt
  Det bliver en uudholdeligt barsk og umenneskeligt voldelig færd gennem sneen og stormen i de lunefulde bjerge. Det lykkes Gabe at slippe væk, så han med kæresten Jessies hjælp kan besværliggøre skurkenes eftersøgning - og dermed gøre Qualen og hans medbanditter rasende.

  Ekstra dimension
  Den betagende on-location-fotografering i Colorados bjerge giver "Cliffhanger" en meget betydningsfuld ekstra dimension. De smukke billeder er i sig selv en hovedrolleindehaver, og krydret med den massive strøm af heftig action bliver filmen nærmest uovervindelig.

  Tekniske raffinementer
  Der er masser af fantastiske tekniske raffinementer, bl.a. den mislykkede pengeoverførsel mellem to fly i luften. Dén sekvens er ikke trick-filmet i et studie, det er ramme alvor!

  Drama-omspændt
  Sylvester Stallone spiller faktisk ganske pænt som den menneskelige helt Gabe Walker, ligesom John Lithgow er herlig som den eminent iskolde superskurk Qualen. Michael Rooker og Janine Turner er troværdige i de drama-omspændte helte-biroller.

  Klichéerne stortrives
  Selvfølgelig stortrives action-klichéerne, og i længden bliver de lidt anmassende, men aldrig i en sådan grad at "Cliffhanger"-nydelsen spoleres. Trevor Jones' musik rummer svulstigt ørehængende temaer.  Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1993, USA, Action, Eventyr, Thriller, Fly på film, Bjerge på film, 107 min.

  Dansk titel: Cliffhanger - På afgrundens rand
  Instr: Renny Harlin Prod: Alan Marshall, Renny Harlin Manus: Michael France, Sylvester Stallone Foto: Alex Thomson Klip: Frank J. Urioste Mus: Trevor Jones
  Priser
  • AAN - Bedste lyd
  • AAN - Bedste lydeffekts klipning
  • AAN - Bedste visuelle effekter