Coneheads (1993)

  Strandet fra det ydre rum opstår der problemer med integrationen for en lille familie med sjovt formede hoveder.


  APARTE GUMMIHOVEDER

  Mærkelige, aparte forestillinger af gummihøveder fra det ydre rum eller af ukendte befolkningsgrupper på Jorden har alle dage fascineret skuespilleren Dan Aykroyd, og kun engang imellem har han medvirket i mere seriøse film som fx Driving Miss Daisy (1989) - en præstation der oven i købet gav ham en Oscarnominering.

  Fejlankomst til Jorden
  I "Coneheads" spiller han den remulakianske (den planet, han kommer fra) pilot Beldar, der sammen med sin kone Prymaat ved en fejltagelse havner på Jorden. Nu gælder det om at indrette sig under jordiske forhold uden at vække for megen opmærksomhed. Men det er svært, når ens hoved har form som en kegle, hvilket vil sige, at det cirka rager tredive centimeter længere i vejret end et almindeligt menneskehoved.

  Bundnaive mennesker
  Men det bliver noget nemmere af, at alle mennesker omkring dem er bund-naive og overhovedet ikke undrer sig. Beldar slår sig ned som taxi-chauffør og senere som kørelærer. Da Prymaat viser sig at være med Cone (med barn), beslutter parret at slå sig ned i eget hus. Sociallivet med naboerne skal også passes.

  Datteren vokser hurtigt, og familien gennemlever de sædvanlige problemer, der opstår, når man har teenage-døtre i huset. En tyk Balle-Brian forelsker sig hovedkulds i den temmelig menneske-lignende datter (det er kun hovedet, der ikke er normalt skabt), men dermed følger kun problemer.

  Jordiske problemer
  Der er imidlertid også andre problemer, der skal tackles i den lille Conehead-familie. Et par jakkesæts-klædte politimænd er ude efter deres hoveder og forsøger, bl.a. forklædt som Jehovas Vidner, at komme ind på livet af familien for at samle bevismateriale. I sidste øjeblik bliver Conehovederne reddet af en rumskib fra Remulakian, men kun for at støde ind i nye problemer.

  Billige kneb
  Instruktør Steve Barron bruger kun billige kneb i denne temmelig tåbelige science-fiction-komedie.

  Dårlig timing
  De fleste special effects er nogenlunde, men svaghederne kommer til udtryk i den tekniske timing og i skuespillet. Historien bliver fortalt på en særdeles uvedkommende måde. Det er meningen at den stadigt stigende strøm af vittigheder skal bære hele filmen, men det går fuldstændig i vasken. To, måske tre vittigheder er morsomme, men herudover ophører genialiteten brat.

  Skalperet kineser?
  Dan Aykroyd er ikke god i rollen som sig selv udstyret med et sjovt formet hoved. Han laller rundt i bestemte baner og ligner en, der har skidt i bukserne, mens han udstøder lyde, der mest af alt minder om en kineser, der er ved at blive skalperet. Kun for indædte Dan Aykroyd-fans.  Anmeldt i 1994 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021