Lost Worlds: Hitler's Supercity (2006)

  Havde nazisterne vundet krigen og bevaret magten, ville Berlin og mange andre større tyske byer have set helt anderledes ud i dag.


  GERMANIA GENSKABT

  Denne timelange dokumentar, der er en episode i en større sammenhæng omkring "Lost worlds worldwide" beskriver, visualiserer og genskaber dén verden, som Adolf Hitler i fællesskab med sin hofarkitekt Albert Speer planlagde at realisere.

  Monumentalt & bombastisk
  Det skulle være stort, monumentalt og bombastisk. Berlin skulle for en stor dels vedkommende rives ned og bygges op igen under navnet Germania. Det er primært denne proces - eller rettere drøm, som denne dokumentar beskriver.

  Historisk akkuratesse
  Filmen kommer grundigt omkring de mest centrale byggeplaner. Langt de fleste af de storslåede bygningsværker blev som bekendt ikke til noget, men nogle få nåede at blive opført, og det er sporene efter disse - eller deres stadig eksisterende stenmure - som filmen graver i, med stor historisk og arkitektonisk akkuratesse.

  Storhedsvanvid
  Ikke kun i Berlin men også i andre af Tysklands storbyer finder man i dag imponerende og overvældende bygningsværker, der alle bærer nazismens storhedsvanvid som tydeligt karakteristikum.

  Effektiv selviscenesættelse
  Filmen fungerer både som en appetitvækker til den interesserede turist udi nazismens arkitektur men også som en grundig indføring i det gennemført bombastiske udtryk, der var et af Hitlers mest effektive virkemidler i den nazistiske selviscenesættelse.  Anmeldt i 2013 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  2006, Storbritannien, Dokumentar, Dokumentar: nazismen, 60 min.

  Dansk titel: Hitler's Supercity (tv)
  Instr: Charlotte Wheaton Manus: Charlotte Wheaton Foto: Craig Hastings
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation