The Expendables (2010)

  En gruppe hårdhudede revolvermænd får til opgave at fjerne en korrupt militærleder fra en sydamerikansk ø.


  AKTION: ACTION

  Sammenhængende film:

  The Expendables (2010)
  The Expendables 2 (2012)
  The Expendables 3 (2014)

  Denne finurlige sammensmeltning af gode, gamle og hæderkronede actionstjerner har været ventet med et smil på læberne, men desværre er humoren ikke i højsædet i Sylvester Stallones iscenesættelse. Ganske vist rummer filmen en række spøjse referencer og glimt i øjet, men det er reelt slet ikke filmens mission. Der er tale om 100 % aktion: Action.
   

  Korrupt militærleder

  En gruppe hårdhudede revolvermænd, der hver især er blevet halvgamle og slikker fortidens sår, finder sammen om en solid opgave. På en sydamerikansk ø hersker en korrupt militærleder, og CIA vil gerne have ham likvideret. Sagen bliver kompliceret af, at Sylvester Stallones Barney Ross bliver småforelsket i militærlederens datter, men bortset fra det går det slag i slag til vands, til lands og i luften.

  Fungerer kun i glimt
  Med så meget fokus på en form for action, der forsøger at lægge sig op ad stjernernes tidligere karrierer, fungerer filmen kun i korte glimt. Det er ærgerligt, at det dumsmarte og det "pløk-før-du-svarer"-ekstreme er skruet så højt op. Det overdøver ethvert finurligt forsøg udi det selvironiske.

  Spektakulære sekvenser
  Et par spektakulære actionsekvenser er ganske fornøjelige: 1) Da Sylvester vender sit fly i luften og giver en mindre hær af soldater, hvad de har fortjent, samt 2) en højspændt biljagt hjemme i det amerikanske. Herudover er niveauet af action faktisk bedst at sammenligne med actionheltenes film fra de glade dage: I sig selv en kvalitet?

   

  Sølle figur med rørende udstråling

  Arnold Schwarzenegger optræder – ukrediteret – i en enkelt ubetydelig scene i en kirke. Men på denne måde får han kørt sig selv i stilling til sit comeback efter guvernør-pausen. Skuespillet er mildt sagt på det jævne, med undtagelse af Mickey Rourke, der portrætterer sin temmelig sølle figur med en melankolsk rørende udstråling.  Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2010, USA, Action, Thriller, Skibe på film, Biler på film, Fly på film, 103 min.

  Dansk titel: The Expendables
  Instr: Sylvester Stallone Prod: Kevin King, Avi Lerner, John Thompson Manus: David Callaham, Sylvester Stallone Foto: Jeffrey Kimball Klip: Ken Blackwell, Paul Harb Mus: Brian Tyler