The Expendables (2010)

  En gruppe hårdhudede revolvermænd får til opgave at fjerne en korrupt militærleder fra en sydamerikansk ø.


  AKTION: ACTION

  Sammenhængende film:
  The Expendables (2010)
  The Expendables 2 (2012)
  The Expendables 3 (2014)

  Denne finurlige sammensmeltning af gode gamle actionstjerner har været ventet med et smil på læberne, men desværre er humoren ikke i højsædet i Sylvester Stallones iscenesættelse.

   

  Aktion: action
  Ganske vist rummer filmen en række spøjse referencer og glimt i øjet, men det er slet ikke filmens mission. Der er tale om 100 % aktion: action. En gruppe hårdhudede revolvermænd, der hver især er blevet halvgamle og slikker fortidens sår, finder sammen om en solid opgave.
   

  Korrupt militærleder

  På en sydamerikansk ø hersker en korrupt militærleder, og CIA vil gerne have ham likvideret. Sagen bliver kompliceret af, at Sylvester bliver småforelsket i militærlederens datter, men bortset fra det går det slag i slag til vands, til lands og i luften.

  Fungerer kun i glimt
  Med så meget fokus på en form for action, der forsøger at lægge sig op ad stjernernes tidligere karrierer, fungerer filmen kun i korte glimt.
   

  Dumsmart

  Det er ærgerligt, at det dumsmarte og "pløk-før-du-svarer"-ekstreme er skruet så højt op. Det overdøver ethvert finurligt forsøg udi det selvironiske: men som nævnt er disse tiltag ganske få.

  Spektakulære sekvenser
  Man fornøjes over et par spektakulære actionsekvenser: Da Sylvester vender sit fly og giver en mindre hær af soldater, hvad de har fortjent, samt en højspændt biljagt hjemme i det amerikanske.

   

  Kørt i stilling
  Herudover er niveauet af action faktisk bedst at sammenligne med actionheltenes film fra de glade dage: i sig selv en kvalitet? Arnold Schwarzenegger optræder - ukrediteret - i en enkelt ubetydelig scene i en kirke. Men på denne måde får han kørt sig selv i stilling til sit comeback efter guvernør-pausen.

  Rørende Rourke
  Skuespillet er mildt sagt på det jævne, med undtagelse af Mickey Rourke, der portrætterer sin temmelig sølle figur med en melankolsk rørende og kærlig udstråling.  Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2010, USA, Action, Thriller, 103 min.

  Dansk titel: The Expendables
  Instr: Sylvester Stallone Prod: Kevin King, Avi Lerner, John Thompson Manus: David Callaham, Sylvester Stallone Foto: Jeffrey Kimball Klip: Ken Blackwell, Paul Harb Mus: Brian Tyler