Disturbed (1990)

  Efter i årevis at have drevet sine patienter til vanvid, drives en psykiater pludselig selv ud på et sidespor.


  EN UHARMONISK COCKTAIL

  "Disturbed" er en disharmonisk cocktail af mystik, komedie og spænding. Det er en film, man aldrig helt når at blive klog på, men budskabet er klart nok temmelig langt ude.

  Drevet til selvmord
  I filmens begyndelse ser vi, hvorledes en kvinde på et hjem for sindssyge drives til at begå selvmord, efter at en ukendt person har voldtaget hende. Ti år senere ankommer en sexfikseret kvinde til hjemmet, og hun går i dén grad hjemmets leder på, at han forsøger at skaffe hende af vejen med en overdosis.
   

  En ugerning med afstikkere

  Men bedst som han er midt i sin ugerning, dukker en af patienterne op, Michael Kahn. Han lader til at være med på idéen om at myrde kvinden, og da hun forekommer at være død, trækker de hende ned på hendes værelse, hvor det så skal se ud som om, hun har begået selvmord. Næste morgen er kvinden imidlertid væk, og doktoren bliver panisk, mens patienten forsøger at tage det roligt. En tredje patient mistænkes for at have begravet liget i haven.

  Det rene vanvid
  Fra nu af drives doktoren til vanvid. Den vistnok døde kvinde forfølger ham, hvor han går og står, og Kahn forsøger hele tiden at berolige ham. Men er kvinden død? Og hvis side er Kahn på? Det bliver først afsløret til allersidst i filmen.

  På sin vis underholdende
  "Disturbed" er i glimt en underholdende film. Fordi man hele tiden er i tvivl om, hvad der er rigtigt, og hvad der er forkert – og fordi handlingen præsenteres på en særlig humoristisk måde, der gør dumheder og klichéer knap så synlige.

  Fræk fotografering
  Fotograferingen er mange steder fræk med et hav af skrå og særprægede vinkler (på et tidspunkt point of view fra en penis!), men ellers bærer "Disturbed" et lidt for tydeligt B-films-præg. På mange måder en forstyrret film.  Anmeldt i 1994 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1990, USA, Thriller, Gyser, 94 min.

  Dansk titel: Drevet til vanvid
  Instr: Charles Winkler Prod: Brad Wyman Manus: Charles Winkler, Emerson Bixby Foto: Bernd Heinl Klip: David Handman Mus: Steven Scott Smalley