The Eiger Sanction (1975)

  En forhenværende lejemorder genoptager sit arbejde og drager op i alperne på en farefuld færd.


  RODET KRIMI

  Der var ingen andre instruktører, der turde påtage sig den risikofyldte opgave at indspille "The Eiger Sanction", så Clint Eastwoods eneste mulighed for at få realiseret sin store plan var selv at træde til som instruktør.

  Farefulde optagelser
  Og der var grund til at være skeptisk, for Eiger-bjerget i Schweiz er meget farligt at bestige. Under optagelserne omkom en mand og en anden blev hårdt såret. Herefter havde Eastwood svært ved at fortsætte optagelserne og overvejede helt at droppe filmen. Men han fortsatte, halv-engageret, i det håb at location-optagelserne i de schweiziske alper ville være publikumstiltrækkende nok i sig selv.
   

  Et godt tilbud

  Jonathan Hemlock har trukket sig tilbage fra sit job som statens lejemorder og har slået sig ned som lærer. Men en dag kan han alligevel ikke modstå et tilbud. Han får $10.000 plus et maleri af en kendt maler, et maleri han kan bruge i sin (ulovlige) samling. Jonathan udfører sit diskrete ærinde og tager hjem igen til bossen "Dragon", en lyssky albino med indgroede øjne.

  Endnu et mord..
  "Dragon" presser Jonathan til alligevel at udføre endnu et mord - på en mand i Schweiz. Da manden skal deltage i en bestigning af Eiger-bjerget, engageres Jonathan, der har en fortid som fritids-klatrer.

  Parat til højderne
  Jonathan henvender sig til sin gamle klatre-ven Ben Bowman, der ikke er meget for idéen, men som alligevel træner sin gamle ven, så han er parat til udfordringen.

  Ikke meget spænding
  "The Eiger sanction" er langt fra så spændings- og stemningsmættet, som man kunne have håbet på. Man sidder og venter på et klimaks, venter på de bjergtagende indtryk, som man forventer at kunne indhente fra fotograferingen i bjergene.

  Ikke noget særligt
  Men indtil da er filmen slet ikke dårlig. Den er bare heller ikke noget særligt. Clint Eastwood er udmærket i rollen som den på overfladen humane lejemorder (han virker ikke særlig ond, heller ikke under overfladen), og som instruktør viser han endnu engang stor sikkerhed og kunnen.

  God variation
  God variation og en mesterlig teknisk behandling af stoffet. George Kennedy er troværdig som Eastwoods gamle kammerat, og i birollerne finder vi også gode præstationer.

  Atmosfære i bjergene
  Filmen mangler ikke atmosfære, og man er underholdt fra start til slut. Når vi endelig kommer til det bjergtagende, så er man også fortabt. Her er der ikke foretaget studieoptagelser, og Clint Eastwood udfører sine egne stunts. Smukt og troværdigt!
   

  Var værdt at satse på

  "The Eiger Sanction" er endnu en understregning af, at Clint Eastwood allerede på et tidligt tidspunkt i instruktør-karrieren var værd at satse på, og at han samtidig klarede opgaven som hovedrolleindehaver i sine egne film med overbevisning.  Anmeldt i 1992 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  1975, USA, Action, Krimi, Thriller, 123 min.

  Dansk titel: Kold hævn
  Instr: Clint Eastwood Prod: Robert Daley Manus: Hal Dresner, Warren B. Murphy, Rod Whitaker Foto: Frank Stanley Klip: Ferris Webster Mus: John Williams